Hier moet je op letten bij slimme apparaten: Tips en nadelen 👩‍💻📺

Om energie en dus geld te besparen schaffen de meeste huishoudens steeds vaker slimme huishoudelijke apparaten aan. Dankzij slimme apparaten wordt alles een stuk eenvoudiger, echter is het niet altijd duidelijk hoe veilig deze zijn. Hieronder gaan we wat dieper in op de nadelen van deze apparaten en geven we je een aantal belangrijke tips.

Hier moet je op letten bij slimme apparaten: Tips en nadelen 👩‍💻📺 - Vrouwen Feitjes

Wat zijn slimme apparaten?

Een groot voordeel van slimme apparaten is dat je deze kunt bedienen doordat ze verbonden zijn met het internet. Tegenwoordig zie je bij veel voordeuren een slimme deurbel, dankzij deze deurbel kun je op je mobiele telefoon zien wie er voor je deur staat. Ook is er de robotstofzuiger, een stofzuiger die zelfstandig het huis stofzuigt of een thermostaat die je op afstand kunt bedienen zodat het huis warm is al je thuis komt. Slimme apparaten zijn dus ontzettend handig, makkelijk te bedienen via een telefoon of tablet en je kunt flink besparen op geld en tijd.

Veiligheid van slimme apparaten

Toch is het ontzettend belangrijk dat de veiligheid in orde is van deze apparaten. Het kan niet de bedoeling zijn dat vreemden mee kunnen kijken via jouw camera of de babyfoon overnemen. Gelukkig komt het niet heel vaak voor maar het is wel mogelijk. Het kan fout gaan als er slimme apparaten zijn verkocht waarbij de veiligheid niet correct is afgesteld, gegevens worden dan niet voor de bestemde doelen gebruikt.

Slimme apparaten luisteren mee

Op vele mobiele telefoons is een digitale assistent aanwezig, ook op verschillende huishoudelijke apparaten. Als de assistent ingeschakeld staat, bestaat de kans dat je telefoon op bijvoorbeeld geluiden gaat reageren. Zo’n digitale assistent luistert gewoon met alles mee. Zo krijgen mensen die bijvoorbeeld een gesprek hebben gevoerd over een onderwerp, niet heel veel later een gepersonaliseerde advertentie over dat onderwerp krijgen.

Voorkomen dat apparaten gehackt worden

Slimme apparaten kunnen net als elk ander systeem dat verbonden is via internet, moedwillig gehackt worden door internetcriminelen. Het helemaal voorkomen van dit probleem is tot op heden nog niet gelukt, echter kunnen we het de cybercriminelen wel stukken lastiger maken. Het is ontzettend belangrijk om de fabriekscode of het wachtwoord van slimme apparaten aan te passen naar een persoonlijke toegangscode. Pas je de code niet aan, dan hebben de cybercriminelen een voorsprong. De kans is dan groot dat ze jouw apparaten overnemen op een afstand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven