Artsen staan voor een raadsel: Meisje moet duizenden keren per dag niezen!

Niezen is een alledaagse reflex die door een kriebel in de neus of prikkeling wordt veroorzaakt. Voor de meesten van ons is het herkenbaar om meerdere keren achter elkaar te niezen, wat behoorlijk vervelend kan zijn.

Katelyn Thornley, een jong meisje, ervaart echter een uitzonderlijke situatie waarbij ze constant moet niezen en het onmogelijk is om het te stoppen, zelfs als ze naar een zakdoek grijpt.

Katelyn beschrijft de medische conditie als verrassend pijnlijk, omdat haar lichaam constant in spanning staat voor de volgende niesbui die uit haar neus komt. Artsen staan voor een raadsel en begrijpen niet wat deze bizarre aandoening veroorzaakt.

Zelfs gedurende de hele nacht heeft ze last van niezen.

Toen ze op 12-jarige leeftijd een klarinetles verliet op haar school in Texas, VS, begon ze plotseling te niezen. Ze legde uit hoe het allemaal begon als kleine sprongetjes.

In eerste instantie dacht Katelyn dat het een allergische reactie zou kunnen zijn, of dat haar neus gewoon geïrriteerd was door iets. Ze dacht dat het snel zou stoppen, maar dat gebeurde nooit.

Een vrouw beweerde dat haar vreemde niezen alleen maar erger werd en dat ze tot 20 keer per minuut moest niezen, wat gelijk staat aan maar liefst 12.000 keer per dag.

Tegen ABC News zei ze: “Het waren maar een paar keer niezen hier en daar, maar tegen de tijd dat ik naar bed ging, had ik die nacht dertig keer geniesd.”

In de daaropvolgende weken begonnen haar niesbuien wel vijftien keer per dag voor te komen.Minuten per keer konden duren, waardoor Katelyn nauwelijks een zin kon afmaken.

Zij kon uiteindelijk niet meer naar school en besloot te stoppen met klarinet spelen in de band vanwege haar bizarre toestand.

Volgens haar moeder Erika Hodges: ‘Ze kan niet echt naar school gaan of iets normaals doen. Ze kan niet goed eten, ze moet nippen. Ze kan niet drinken. Het heeft alles beïnvloed.”


Bij het Texas Children’s Hospital in Houston hebben artsen geprobeerd het mysterie van herhaaldelijk niezen te ontrafelen, maar ze stonden voor een unieke en verbijsterende situatie.


Dr. Mered Parnes deelde zijn vermoedens en zei: “Ze had een soort vreemd gevoel dat ze in haar neus beschreef en dat stukje van haar geschiedenis komt heel vaak voor bij tics.”


Toen Katelyn haar verhaal in september 2015 openbaar maakte, had ze al zes artsen gezien. Allemaal hadden ze allergieën en de aanwezigheid van een virus uitgesloten, wat hen met stomheid sloeg.

Haar ouders maakten zich steeds meer zorgen over het meedogenloze niezen van hun dochter en de mysterieuze oorzaak daarvan.

Travis, de vader van het meisje, herinnerde zich een tijd waarin Katelyn een niesbui had die 45 minuten achter elkaar duurde.


De langste niesbui volgens het Guinness World Records duurde 976 dagen. Je kunt je dus wel voorstellen welke paniek het gezin voelde toen er iets gebeurde met haar.


Travis zei: “Ze schreeuwde een paar keer van de pijn en het enige wat ik kan doen is haar stevig vasthouden en wachten tot ze gaat slapen.”


Het is moeilijk om naar te kijken. Alles waar je met haar over praat, irriteert

“Hier zie je hem piekeren en voortdurend niezen,” zei ze.

Hoewel Travis en Erika nog steeds hoop hadden dat iemand zou opstaan en antwoorden zou geven over Katelyn’s toestand, bleven ze onzeker.

Het meisje vond pas wat rust van het niezen als ze eindelijk in slaap viel – ze moest Benadryl nemen en naar The Beatles luisteren om het niezen weg te houden.


“De jongere zei: ‘Soms zou ik willen dat ik mijn lichaam even kon verlaten, zodat ik mezelf kon zien slapen. Omdat ik zelfs in mijn dromen nies.’”


Ondanks dat er acht jaar zijn verstreken, is er geen officiële update over Katelyns niesgewoonte. Laten we hopen dat ze niet langer zakdoekjes in bulk hoeft te kopen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven