Hamsterwoede ligt op de loer: Ook forse prijsstijging verwacht voor meest gebruikte product!😱😲(1 minuut lezen)

Hamsterwoede ligt op de loer: Ook forse prijsstijging verwacht voor meest gebruikte product!😱😲(1 minuut lezen)

7 mei 2022 Uit Door kya

De voorraden van houtpulp zijn sterk gedaald en dus is er de verwachting dat de prijs van wc-papier, tissues en wegwerpluiers fors gaat stijgen.

Het Braziliaanse bedrijf Suzano, een van de grootste producenten van pulp en papier ter wereld, geeft als belangrijke oorzaak de situatie in Oekraïne.

Europa kocht altijd veel hout uit Rusland maar sinds dit land Oekraïne binnenviel is die handel vrijwel helemaal geblokkeerd. 

Producenten van houtpulp in Europa maken nu minder van de grondstof voor papier en ook Russische pulpmakers hebben moeite om te blijven produceren omdat ze niet aan alle benodigde materialen kunnen komen.

Het grote gevolg is dat de wereldwijde pulpvoorraden aan het dalen zijn. “Dat kan op een kantelpunt uitkomen waarbij er tekorten ontstaan”, aldus topman Walter Schalka van Suzano.

Tevens gaan steeds meer mensen online winkelen waardoor er steeds meer kartonnen dozen. De prijs van Chinese houtpulp is alleen dit jaar al 40 procent omhooggegaan.

Toiletpapier en wegwerpluiers zijn essentiële producten en de verwachting is dat de vraag niet lager wordt als de prijs stijgt.