Slakkenplaag in de tuin? Zo kom je er vanaf!

ns 1jpg

Voor fervente tuiniers kan de huidige toename van naaktslakken een uitdaging vormen. Deze slijmerige beestjes kunnen een echte overlast zijn voor liefhebbers van tuinieren.

Maar hoe voorkom je dat deze glibberige bezoekers jouw tuin uitkiezen? In dit artikel presenteren we de oplossing.

De vraag rijst: waarom zijn er nu zoveel naaktslakken actief? Dit fenomeen hangt nauw samen met de aanhoudende regenbuien.

Met de voortdurende regenval gedijen naaktslakken goed in de vochtige omstandigheden. Bovendien vormen de planten in jouw tuin een smakelijke prooi voor hen.

Volkstuinvereniging IJlst ondervindt dit ook: “Ze zijn niet langer alleen in de ochtend actief. Door hun grote aantal zie je ze nu ook overdag ronddwalen,” meldt de vereniging.

De grote uitdaging blijft: hoe kan je deze slakkenplaag effectief bestrijden? Vera Greutink uit Enschede heeft daar een doeltreffende oplossing voor gevonden. Echter, het weten van deze methode kan voorkomen dat je een uitgebreide slakkenpopulatie in je tuin tegenkomt.

Er is tot op heden nog geen enkele slak gezien, hoe dat mogelijk is?


Volgens Greutink komt dat door haar manier van tuinieren, gebaseerd op permacultuur. Ze zegt, “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”


In grond die niet wordt omgespit, leven insecten die slakken en hun eitjes opeten. Dit resulteert in minder slakken, of zelfs helemaal geen slakken.


Vera heeft ook een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die ook bijdragen aan het onder controle houden van de slakkenpopulatie.


Daarnaast bedekt ze de grond met organisch materiaal, zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Ondanks dat deze methode kostbaar lijkt, is dat niet het geval.


Greutink legt uit, “Hoe langer je deze manier van tuinieren uitvoert, des te minder slakken er zijn.” Het verschil zal echter niet onmiddellijk merkbaar zijn.

“Het evenwicht wordt bevorderd door de jaren heen, niet door het verwijderen van slakken.”

Een gezonde tuin vrij van naaktslakken en in balans met planten en dieren kan worden bereikt door deze benaderingen toe te passen.

1. Door hiermee te stoppen kunnen we de invasie stoppen.
2. We maken de omgeving juist aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. Eenvoudige en betaalbare aanpak.
4. Verwijder de grote hoeveelheid slakken op deze manier.
5. Ik ga onmiddellijk deze methode toepassen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven