Samenleven met een narcist: Veelvoorkomende tekenen van narcistisch gedrag

nar 1jpg

De term ‘narcisme’ wordt vaak casual gebruikt, maar de werkelijkheid is complex. Als je te maken hebt met een vriend of partner die narcistische eigenschappen vertoont, kan dit een enorme uitdaging zijn.

Narcisten kunnen op verschillende manieren voorkomen; sommigen zijn zeer openlijk in hun gedrag, terwijl anderen subtieler te werk gaan. Vooral de meer subtiele vormen van narcisme kunnen schadelijk zijn voor je zelfbeeld.

Een kenmerk van een narcist is hun overmatige zelfvertrouwen. Ze floreren in conflicten en streven altijd naar het winnen van discussies.

Ze zijn eigenwijs en tonen weinig interesse in de mening van anderen, omdat ze zichzelf beschouwen als het centrum van de wereld. Opvallend is dat ze vaak conflictsituaties aangaan.

Deze neiging tot ruziemaken is een indicatie dat je te maken hebt met een narcist, zelfs wanneer je conflicten probeert te vermijden. Een narcist voelt zich superieur aan anderen, inclusief aan jou.

Tijdens een ruzie uit zich dit in kwetsende uitspraken, bijvoorbeeld: “Zonder mij beteken je niets!” Dergelijke opmerkingen tonen aan dat een narcist vooral oog heeft voor zichzelf.

Die bewonderd kunnen worden.


Tijdens een conflict tonen narcisten vaak specifieke gedragingen: Schuld afschuiven – het vermijden van verantwoordelijkheid voor hun acties en anderen de schuld geven.


Ontkenning van fouten – weerstand tegen het toegeven van fouten en neiging om eigen gedrag te minimaliseren of ontkennen.


Manipulatie – bekwaam in het manipuleren van gevoelens en gedachten, wat tot onzekerheid kan leiden.


Slachtofferrol – soms spelen narcisten het slachtoffer om medelijden op te wekken, zelfs als dit niet gerechtvaardigd is, resulterend in onterechte schuldgevoelens.


Arrogantie – een overdreven gevoel van eigenwaarde en neerbuigendheid naar anderen toe zijn gebruikelijke kenmerken van narcisme.

De nadruk leggen op ontoereikendheid: In een poging om hun eigen onzekerheden te verhullen, kan een narcist trachten je het gevoel te geven dat je niet voldoet aan hun verwachtingen.

Het signaleren van deze gedragingen is van groot belang, zodat je jezelf kunt beschermen tegen de schadelijke handelingen van een narcist.

1. Dit zijn tekenen dat je met een narcist te maken hebt.
2. De realiteit is allesbehalve eenvoudig.
3. Veel mensen zullen dit helaas herkennen…
4. Deze gedragingen horen typisch bij een narcist.
5. Een narcist herken je aan deze gedragingen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven