Vind jij bitterballen lekker? Vreemde ontdekkingen over wat erin zit!

bitjpg

Verrassend genoeg is recent aan het licht gekomen dat paardenvlees wordt gebruikt in kroketten en bitterballen.

Een diepgaand onderzoek van Stichting House of Animals heeft deze kwestie belicht en benadrukt de ernst ervan.

Ondanks het feit dat velen genieten van deze snacks, vooral met het EK voor de deur, is het zorgwekkend om te weten dat het vlees afkomstig is van afgedankte renpaarden uit Engeland en Ierland, soms met medicatie die niet geschikt is voor consumptie.

Een schokkend onderzoek, in samenwerking met het Ierse televisieprogramma RTÉ Investigates, heeft verontrustende feiten aan het licht gebracht.

De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden naar Nederland en België gebracht, waar ze een nieuwe identiteit krijgen voordat ze naar slachthuizen in Kerkdriel worden vervoerd om verwerkt te worden tot snacks.

“Vlees van afgedankte racepaarden in snacks” https://t.co/q6bh1EOAnZ

— Hart van Nederland (@HartvNL) 13 juni 2024

In Nederland worden de dieren voorzien van valse paspoorten zonder tussenkomst van een dierenarts, een praktijk die in de meeste andere landen niet wordt getolereerd.

Dit maakt het moeilijk om de achtergrond van het vlees te achterhalen, vooral omdat chips via internet worden besteld met behulp van een Duitse code, waardoor de herkomst van het vlees vrijwel ontraceerbaar wordt vanwege de gesloten database van Duitsland.

Karen Soeters van de dierenstichting uit haar verbazing over het gebrek aan strikte controle door de NVWA.

De NVWA heeft echter aan het Algemeen Dagblad laten weten dat er geen bewijs is dat momenteel illegaal geslacht paardenvlees op de markt is.

Hoewel in 2022 een Europese voedselwaarschuwing is uitgegaan voor vlees afkomstig uit de slachterij in Kerkdriel, waarbij paarden werden geslacht waarvan de paspoorten niet in orde waren, bevestigt de NVWA dat dit vlees destijds van de markt is gehaald.


Enige onbedoelde herintroductie van niet nader genoemde vleessoorten in het lokale voedselaanbod wordt momenteel vastgesteld, wat wellicht een bepaald segment van het publiek kan beïnvloeden dat juist plezier beleeft aan traditionele culinaire gelegenheden.


1. Feitelijk is de plausibiliteit van het nuttigen van tot nadenken stemmende culinaire lekkernijen aanzienlijk verminderd!
2. Opmerkelijk en ongeloofwaardig. De fysieke reactie is onbetwistbaar!
3. Ontzettend verontrustende ontdekkingen dringen tot het daglicht door!
4. De organisatie genaamd House of Animals benadrukt de dringende noodzaak tot serieuze reflectie.
5. Het lijkt verstandig om voortaan deze specifieke snack links te laten liggen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven