Trek in een snack? Dit is de minst gezonde keuze!

fri 1jpg

Genieten van snacks gaat niet alleen om de smaak, maar ook om de voedingswaarde.

Hoewel snacks geen ideaal onderdeel zijn van een gezond dieet, is het goed om te weten wat de beste keuzes zijn als je toegeeft aan de verleiding.

Frikandellen, kaassoufflés en bamischijven worden vaak gefrituurd, waardoor ze een hoog gehalte aan verzadigde vetten, calorieën en soms zout en suiker bevatten.

Snacks zoals deze bieden echter weinig voedingsstoffen zoals vezels en vitamines. Gemiddeld bevat een gefrituurde snack ongeveer 22,1 gram vet, waarvan 3,7 gram verzadigd vet is, volgens het Voedingscentrum.

Voor een gezonde voeding wordt vrouwen geadviseerd om niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag te consumeren, terwijl mannen maximaal 28 gram mogen. Hoe verhoudt jouw favoriete snack zich tot deze aanbevelingen?

Een frikandel bevat 181 calorieën, wat minder is dan een portie friet met mayonaise (560 calorieën), maar het bevat wel twee keer zoveel zout als een kroket.

Uit onderzoek blijkt dat de berenhap, met een gemiddeld gewicht van 150 gram, de meeste calorieën bevat, namelijk 300 kcal per portie. Ook is het goed om te weten dat deze snack meer dan de helft van je dagelijkse zoutinname vertegenwoordigt.

Voor degenen die een snack willen zonder de richtlijnen van een gezond eetpatroon uit het oog te verliezen, blijkt de kroket uiteindelijk de beste keuze te zijn.

Hoewel geen van de snacks in een snackbar als gezond kan worden bestempeld, is het toch handig om te weten welke opties het minst ongezond zijn als je jezelf wil trakteren zonder al te veel schuldgevoel.

1. Dit is de meest ongezonde snack en kun je beter niet nemen!
2. Zin om te snacken? Deze snack kun je beter overslaan!
3. Deze snack is de absolute zondebok!
4. Deze snacks kun je beter aan je voorbij laten gaan!
5. Niet verwacht dat deze snack zo ongezond is…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven