Veel Nederlanders maken deze fout en betalen teveel voor energie!

ek1 1jpg

Er wordt veel geleerd door huishoudens die te vroeg voor vaste energiecontracten hebben gekozen in 2023, wat hen honderden euro’s extra heeft doen betalen.

Na een periode van onzekerheid zijn de energieprijzen nu aanzienlijk gedaald, wat door velen wordt gevoeld in hun portemonnee.

Na bijna een jaar van onzekere tarieven kunnen consumenten eindelijk weer hun energieprijzen vastzetten.

Begin mei steeg het aantal huishoudens met een vast energiecontract tot bijna 4,3 miljoen, deels door aanbevelingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

“Kies voor een vast contract als je zekerheid wilt,” was het advies. De verrassende daling van energieprijzen, te danken aan een milde winter en volle gasopslagen, heeft velen verbaasd.

Er is een daling geweest in de prijs voor stroom, van ongeveer 34 cent per kilowattuur naar slechts 23 cent, wat neerkomt op een afname van 32%. Wat betreft de gasprijzen zijn deze relatief stabiel gebleven, rond de 1,15 euro per m3.

Ondanks deze prijsdalingen hebben de kortingen voor het vastzetten van energiecontracten juist een stijging laten zien, met kortingen die kunnen oplopen tot wel 300 euro. Voor huishoudens met zonnepanelen blijft de situatie ingewikkeld vanwege terugleverkosten.

Pricewise’s Ewoud van de Kolk en Independer’s Joris Kerkhof adviseren op dit moment om de energieprijzen vast te zetten, gezien de onzekerheden in de wereld die opnieuw tot prijsstijgingen kunnen leiden.

Het belang van het timen van de keuze voor energiecontracten is voor veel huishoudens duidelijk geworden.

Om vergelijkbare fouten te vermijden, is het van cruciaal belang om de marktontwikkelingen goed te volgen en advies in te winnen bij vergelijkingssites zoals Independer en Pricewise. Het maken van slimme keuzes kan aanzienlijke besparingen opleveren en onnodige kosten voorkomen.

1. Veel huishoudens hebben een dure les geleerd… 2. Velen voelen de impact op hun portemonnee. 3. Dit moet je doen om dezelfde fout te voorkomen. 4. Slimme keuzes maken kan onnodige kosten vermijden. 5. Veel mensen betalen dus honderden euro’s teveel.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven