Alarmerend: Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma!

zwemles 1jpg

Deskundigen waarschuwen dat vanwege de stijgende kosten van zwemlessen steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma behalen.

Vele kinderen moeten stoppen met zwemlessen doordat hun ouders de verhoogde tarieven niet meer kunnen of willen voldoen.

Uit onderzoek door Nieuwsuur blijkt dat de kosten van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Sinds 2018 moeten ouders gemiddeld bijna 30 procent meer uitgeven aan zwemlessen. In sommige gemeenten is dit zelfs gestegen tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

Omgerekend naar euro’s kost een zwemles nu gemiddeld 12 euro, terwijl dit voorheen 9 euro was. Voor het behalen van alleen een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.


Volgens Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek doet, zien ouders het belang van zwemlessen, maar besluiten ze toch om te stoppen, vertelt hij in een interview met de NOS.


Het feit dat niet alle kinderen de kans krijgen om een A-, B- en C-diploma te behalen is zorgwekkend, omdat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, benadrukt hij.


Uit cijfers van het CBS blijkt dat het percentage kinderen zonder zwemdiploma is gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.


De stijgende kosten in zwembaden worden voornamelijk toegeschreven aan de hogere energietarieven, omdat het behouden van een warm en schoon zwembad veel geld kost.


Hoewel de overheid in 2022 zwembaden heeft ondersteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, lossen deze financiële injecties volgens exploitanten niet alle problemen op, zoals de gestegen personeelskosten en het tekort aan badmeesters.

Er zijn (sport)fondsen in bepaalde gemeenten die ouders ondersteunen bij het betalen van zwemlessen voor hun kinderen, geheel of gedeeltelijk.

Helaas is een dergelijk fonds niet in elke gemeente in Nederland aanwezig, en niet alle ouders die behoefte hebben aan financiële hulp, maken er gebruik van. Dit baart het Mulier Instituut zorgen:

“De gemeenten moeten armoederegelingen breder toegankelijk maken zodat de ongelijkheid afneemt. Of je recht hebt op zo’n regeling moet niet bepaald worden door de plek waar je woont.”

1. Tegenwoordig is dit het bedrag dat nodig is voor één zwemles!
2. De enorme prijsstijging maakt het voor velen onhaalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is van groot belang maar de kosten zijn simpelweg te hoog!
5. Ik ben geschokt door de prijsverhogingen. Niet normaal!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven