Weet jij of frietjes lekkerder zijn met ketchup of met mayonaise?

patatpng

Voor sommigen lijkt ketchup op het eerste gezicht gezonder dan mayonaise, vanwege het feit dat het van tomaten gemaakt wordt en vetvrij is.


De vraag die velen zich stellen is echter of ketchup daadwerkelijk gezonder is dan mayonaise. Wat is nou eigenlijk de beste keuze om frietjes mee te eten: ketchup of mayonaise?


Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl ketchup zijn basis heeft in tomatenpuree. Een eetlepel mayonaise bevat al snel 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.


Op basis van calorieën zou je kunnen besluiten dat ketchup de gezondere optie is, maar de samenstelling van de ingrediënten vertelt een ander verhaal.


Ketchup bevat namelijk aanzienlijke hoeveelheden suiker, wat niet aanwezig is in mayonaise. In een eetlepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet gunstig is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.


Aan de andere kant is mayonaise vanwege het hoge vetgehalte ook niet bepaald gezond. Mayonaise bestaat namelijk voor maar liefst 70 procent uit vet.


Onder bepaalde omstandigheden kan een eetlepel mayonaise tot wel 10 gram vet bevatten, terwijl ketchup daarentegen nul gram vet bevat.


Desondanks zijn vetten niet automatisch slecht; ze worden traag afgebroken en kunnen leiden tot een langduriger gevoel van volheid.


Dit kan betekenen dat het minder waarschijnlijk is dat je te veel mayonaise gebruikt in vergelijking met ketchup.


Samengevat is het te simplistisch om te zeggen dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Hoewel ketchup tomaten bevat, bevat het ook aanzienlijke hoeveelheden suiker. Aan de andere kant betekent een hoog vetgehalte niet automatisch dat mayonaise gezonder is.


Beide opties zijn niet ideaal voor een evenwichtig dieet, maar dit betekent niet dat je ze moet vermijden bij het eten van frietjes. Dus geniet met mate van je frietjes met mayonaise of ketchup!


Bij een eerste blik lijkt ketchup gezonder dan mayonaise. Het is namelijk gemaakt van tomaten, die bekend zijn om hun…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven