Vroeger: 11 populaire spelletjes die iedereen leuk vond!

drt 1jpg

Ooit was er tijdens de winteravonden niets zo fijn als het spelen van een goed gezelschapsspel. Hier zijn de meest nostalgische bordspellen van vroeger voor jou op een rijtje!

Of het nu met familie of vrienden was, een avond vol bordspellen zorgde altijd voor plezier en samenzijn.

Tijdens je jeugd werden deze spelmomenten vaak begeleid door een glas zelfgemaakte limonade en een bakje chips.

Natuurlijk hoopte je in stilte dat niemand slecht tegen zijn verlies kon, want anders kon het leiden tot meningsverschillen met je broer of zus—en dat jij uiteindelijk als de overwinnaar uit de bus kwam!

Ganzenbord: Dit traditionele bordspel nam spelers mee op een avontuur vol verrassingen en uitdagingen. Elke dobbelsteenworp bracht je dichter bij de finish, maar er was altijd de kans dat je een paar stappen terug moest zetten.

Wie is het?: In dit gokspel was het de kunst om door doordachte vragen te stellen het mysterieuze personage van je tegenstander te raden. Dit spel was en blijft een echte topper voor zowel jong als oud.

Een voorbeeld van een leuk spel was Muizenval. In dit spel werd er samengewerkt om een ingenieuze val te bouwen en muizen te vangen. Het spel bood een combinatie van strategie en plezier en zorgde voor opwindende momenten aan de speeltafel.

Er was ook het bekende bordspel Kolonisten van Catan. Bij dit strategische spel draaide het om het verzamelen van grondstoffen en het handelen om je kolonie uit te breiden. De interactie en onderhandelingen met medespelers zorgden ervoor dat geen enkele pot hetzelfde was.

Zeeslag was een ander populair spel. Hierbij was het de uitdaging om met logisch denken en een goede strategie de schepen van je tegenstander te lokaliseren en te raken. Het spel draaide om spanning en precisie.

Ook het spel Monopoly bood veel speelplezier. In dit vastgoedspel kon je straten kopen, huizen en hotels bouwen, en proberen je tegenstanders failliet te laten gaan. Het was een spel van geluk, strategie en onderhandelingen dat uren kon duren.

Spookslot was een ander intrigerend bordspel. Spelers werden uitgedaagd om door een griezelig kasteel te navigeren om een verborgen schat te vinden, en onderweg moesten ze oppassen voor spoken!


De Betoverde Doolhof bood een dynamisch spel waarin het doolhof voortdurend veranderde. Magische voorwerpen konden worden verzameld door strategisch door het doolhof te navigeren.


Stratego vereiste strategie en tactiek. Het doel was om het leger van de tegenstander te verslaan en tegelijkertijd je eigen geheime opstelling te beschermen.


Onderuit was een spel waarbij spelers hun speelschijven naar beneden moesten laten vallen, terwijl ze tussen verschillende tandwielen manoeuvreerden. Tegenstanders konden echter de tandwielen draaien en zo de strategie verstoren.


Droom Telefoon was gericht op jonge meiden, waarbij aanwijzingen via de telefoon werden gegeven om hun ‘geheime aanbidder’ te vinden. Dit spel bleek echter ook verrassend leuk te zijn voor jongens!


Deze nostalgische bordspellen brachten niet alleen plezier, maar ook kostbare herinneringen aan avonden vol plezier en competitie.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven