Leraar mag niet meer lesgeven aan kleine kinderen door zijn tatoeages: ‘Te eng’

tt 1jpg

Sylvain Helaine, alias ‘Freaky Hoody’ op Instagram, heeft door zijn volledig getatoeëerde lichaam, inclusief zijn ogen, een indrukwekkende online aanhang van zo’n 90.000 volgers weten te vergaren.

Ondanks zijn opvallende voorkomen, leidt Sylvain als leerkracht een normaal leven. Recentelijk heeft zijn uiterlijk echter tot discussie geleid, wat heeft geresulteerd in beperkingen in zijn loopbaan als docent.

De docent Sylvain Helaine heeft lange tijd lesgegeven aan kinderen van diverse leeftijden, inclusief kleuters.

Recentelijk is hem echter verboden om les te geven aan kinderen jonger dan zes jaar, nadat de ouders van een driejarige kleuter klaagden dat hun kind nachtmerries kreeg van het uiterlijk van zijn leraar.

Deze kwestie resulteerde uiteindelijk in de beslissing om Sylvain te weren uit de klassen met jonge kinderen, wat online veel discussie heeft opgeleverd.


Er wordt gediscussieerd over de rechtvaardiging van het verbod, met als reden dat het uiterlijk van Sylvain mogelijk jonge kinderen kan afschrikken.


Er zijn anderen die van mening zijn dat zijn uiterlijk geen invloed heeft op zijn capaciteiten als leraar, maar juist kan dienen als een positief voorbeeld van diversiteit en acceptatie.


Voor Sylvain zelf is de beslissing teleurstellend, aangezien hij gelooft dat zijn uiterlijk juist kan bijdragen aan het leren van tolerantie door kinderen.


Volgens hem is zijn aanwezigheid in de klas essentieel voor het vroeg aanleren van respect en acceptatie voor iedereen, ongeacht hun uiterlijk.

Sylvain ervaart momenteel de verplichting om zijn aandacht te richten op het onderwijzen van oudere kinderen als gevolg van een specifiek verbod. Ook al heeft hij vrede gevonden met deze keuze, blijft hij geloven dat het een gemiste kans betreft voor jongere kinderen om een belangrijke les over diversiteit te leren.

Sylvain benadrukt dat zijn bekleding als leraar geen invloed heeft op zijn competenties en dat kinderen, vanwege hun jeugdige leeftijd, flexibel zijn in hun denkwijzen en openstaan voor diverse vormen van diversiteit.

De omstandigheden rondom Sylvain brengen bredere vragen naar voren over de omgang met uiterlijke verschillen in professionele omgevingen.

Zou het opvallende uiterlijk van Sylvain een beletsel moeten vormen voor zijn beroep als docent, of zouden we ons moeten focussen op de kwaliteiten en competenties die iemand met zich meebrengt, los van uiterlijk?

Vele reacties op het incident benadrukken de onrechtvaardigheid van het beoordelen van iemand op basis van hun uiterlijk.

In Sylvain’s uiterlijk zien ze juist een kans om kinderen belangrijke lessen bij te brengen over respect en acceptatie.

Er zijn echter anderen die hun zorgen uiten over de mogelijke impact op jonge kinderen, die misschien nog niet de emotionele of cognitieve vaardigheden hebben om zulke visuele verschillen te begrijpen.

De controverse rond Sylvain’s situatie werpt een licht op een breder maatschappelijk probleem: hoe we omgaan met non-conformiteit en het anders zijn.

Het roept vragen op over hoe ver we moeten gaan in het beschermen van kinderen tegen wat als ongebruikelijk wordt gezien, en waar de balans ligt tussen bescherming en het bieden van waardevolle leerervaringen.

Sylvain blijft echter vastberaden in zijn overtuiging dat zijn uiterlijk geen belemmering hoeft te zijn in het onderwijs.


Hij is van mening dat door zijn aanwezigheid kinderen geholpen kunnen worden om vooroordelen te doorbreken en een ruimere kijk op de wereld te ontwikkelen.


Ondanks zijn aanpassing aan zijn nieuwe rol als leraar voor oudere kinderen, blijft hij streven naar een wereld waarin iedereen, ongeacht hun uiterlijk, gelijke kansen krijgt om hun talenten te ontplooien en anderen te inspireren.


Sylvain Helaine, op Instagram bekend als ‘Freaky Hoody’, heeft met zijn volledig getatoeëerde lichaam, inclusief zijn ogen, al een indrukwekkende…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven