Vliegreizen korter dan 500 kilometer: Stop ermee!

ch 1jpg

Recent is er veel ophef over korteafstandsvluchten. Er is een groeiend besef dat vliegen voor korte afstanden niet langer wenselijk is.


Echter blijven dergelijke vluchten beschikbaar, zoals de nieuwe route van Rotterdam naar Luxemburg. Vanaf eind oktober kunnen reizigers vijf keer per week van Rotterdam naar Luxemburg vliegen.


Met minder dan 300 kilometer tussen de steden, duurt de vlucht slechts 65 minuten. Ter vergelijking, een autorit duurt ongeveer 4,5 uur en een treinreis meer dan 5,5 uur.


Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft benadrukt dat vluchten onder de 500 kilometer eigenlijk niet meer gerechtvaardigd zijn.


Volgens hem zouden voor dergelijke afstanden de bus, auto of trein moeten worden gekozen. Dit roept de vraag op of korte vluchten onder de 500 kilometer verboden moeten worden.

Een mogelijke suggestie is om alleen korteafstandsvluchten toe te staan in het geval dat er geen goede en betrouwbare internationale treinverbinding beschikbaar is.

De impact van korteafstandsvluchten op het milieu is significant. Vliegtuigen dragen aanzienlijk bij aan de klimaatverandering door het uitstoten van CO2. Door het aantal korteafstandsvluchten te verminderen, kan de uitstoot worden teruggedrongen.

Bovendien komen er alsmaar meer snelle treinverbindingen beschikbaar die een goed alternatief kunnen vormen. Treinreizen worden vaak als comfortabeler en milieuvriendelijker beschouwd in vergelijking met vliegreizen.

Niettemin blijft het opmerkelijk dat talloze personen voor korte afstanden de voorkeur geven aan vliegreizen vanwege de snelheid en het gemak dat zij bieden.

Is een vlucht van 65 minuten werkelijk gunstiger dan een autorit van 4,5 uur of een treinreis van meer dan 5,5 uur? De vraag is of het comfort van vliegreizen de extra belasting voor het milieu rechtvaardigt.

Er wordt nagedacht over het beperken van korteafstandsvluchten. Het kan nuttig zijn om te kijken naar andere opties voor transport.

Treinen die snel en betrouwbaar zijn, kunnen een goed alternatief vormen voor vluchten. Ook het verbeteren van bus- en autoverkeer kan helpen om de vraag naar korteafstandsvluchten te verminderen.

Er is momenteel veel discussie gaande over korteafstandsvluchten. Velen zijn van mening dat het vliegen op korte afstanden tegenwoordig niet meer aanvaardbaar is…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven