Man wil scheiden omdat vrouw niet dezelfde geloofsovertuiging heeft

mu 1jpg

Er wordt een belangrijke keuze geconfronteerd door Ahmed, die veel genegenheid voelt voor zijn vrouw, maar waarvan het huwelijk onder druk staat vanwege een diepgaand religieus meningsverschil.

“Als ze zich niet bekeert tot de islam, overweeg ik om van mijn vrouw te scheiden,” deelt hij, terwijl hij worstelt met een balans tussen liefde en geloof.

Jaren geleden leken de verschillen in geloofsovertuiging tussen Ahmed en zijn vrouw geen probleem. Ze vonden een manier om samen te leven, ondanks hun uiteenlopende achtergronden.

“Ik wist vanaf het eerste moment dat zij de vrouw van mijn leven was. We waren gelukkig, ondanks onze verschillen,” herinnert Ahmed zich.

Ahmed groeide op in een islamitisch gezin, terwijl zijn vrouw geen religieuze opvoeding had. In de eerste jaren van hun relatie leek dat verschil geen grote rol te spelen.

Echter, na verloop van tijd voelde Ahmed zich steeds meer aangetrokken tot zijn geloof en begon hij te verlangen naar een gezin dat samen de islam praktiseert.


Uit zijn woorden komt naar voren: “Naarmate ik ouder werd, groeide bij mij het besef dat mijn geloof een wezenlijk onderdeel van mijn identiteit vormde, hoewel dit niet bewust gepland was,” vertelt hij.


Terwijl zijn vrouw met respect omgaat met zijn religieuze overtuigingen, voelt zij zelf geen drang om zich tot de islam te bekeren. Dit verschil zorgt voor wrijving tussen hen.


Ahmed uit zijn verlangen: “Het is mij van groot belang dat we gezamenlijk bidden, vasten en onze kinderen in het geloof opvoeden. Dat is voor mij van onschatbare waarde geworden,” aldus zijn betoog.


De discussies over religie beginnen steeds vaker tot frustratie te leiden. Hij bekent: “We hebben eindeloos gesproken, echter zonder enige oplossing. Ik bevind me in een tweestrijd.”


“Enerzijds heb ik gevoelens voor haar, maar anderzijds worstel ik met het feit dat onze geloofsbeleving niet gelijk is,” vraagt Ahmed zich af.


Hij worstelt met zijn liefde voor zijn vrouw en zijn diepgewortelde geloof, waarbij zijn omgeving ook een rol speelt in zijn innerlijke worsteling.

In zijn gemeenschap wordt Ahmed regelmatig aangemoedigd om zijn geloof op de eerste plaats te zetten. Volgens hem voelt hij de druk en wordt hem verteld dat hij geen compromissen moet sluiten voor zijn geloof. “Ik voel de druk. Mensen zeggen me dat ik het juiste moet doen voor mijn geloof, dat ik geen compromis moet sluiten.”

Hoewel hij erkent ”Dat het huwelijk alleen kan standhouden als mijn vrouw zich bekeert. En ergens weet ik dat ze gelijk hebben,”.

Echter, hij betwijfelt of hij bereid is om zijn langdurige huwelijk op te geven vanwege de kloof die hij voelt tussen liefde en geloof.

De slapeloze nachten waarin hij piekert over zijn toekomst en probeert een beslissing te nemen, beschrijft Ahmed als zwaar en vermoeiend.

“Elke dag dat mijn vrouw niet dezelfde religieuze overtuiging deelt, voel ik een leegte. Het is alsof ik iets essentieels mis. En ik vraag me af of ik dat nog langer kan verdragen.”

De moeilijke beslissing waar Ahmed voor staat.parseColorHTML($)

Er komt steeds dichterbij.


“Ik heb geprobeerd haar te overtuigen, geprobeerd onze relatie te redden.”

”Maar ik kan niet blijven leven met deze kloof tussen ons. Als ze zich niet bekeert, zie ik geen andere uitweg dan scheiden.”


1. Hij kan het niet verdragen als zijn vrouw zich niet bekeert tot de islam. 2. Hij kan het niet accepteren dat ze niet dezelfde geloofsweg bewandelen. 3. De eerste jaren was het geen probleem maar nu wel… 4. Hij wil een gezin dat samen de islam praktiseert, 5. Een scheiding zal volgen als zijn vrouw zich niet bekeert.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven