Grote verrassing: Zorgverzekering wordt duurder in 2025!

zorg 1jpg

Er wordt verwacht dat de zorgpremie in Nederland aanzienlijk zal toenemen in 2025, wat voor velen reden tot bezorgdheid is. Uit gelekte gegevens voor Prinsjesdag blijkt dat de maandelijkse premie kan oplopen tot 160 euro.

Deze stijging vindt plaats op een moment waarop steeds meer huishoudens moeite hebben met het betalen van de stijgende kosten. De zorgpremie wordt voor veel mensen een grotere financiële last.

Jaarlijks berekent het ministerie van Volksgezondheid de basispremie voor zorgverzekeringen, ook bekend als de ‘rekenpremie’.

Dit bedrag geeft een schatting van wat verzekerden kunnen verwachten. Voor 2024 was deze premie vastgesteld op 1.792 euro per jaar, wat neerkomt op bijna 150 euro per maand.

De voorspellingen voor 2025 tonen echter een stijging naar 1.900 euro per jaar, met een maandelijkse premie die richting de 160 euro gaat.

Voor velen rijst de vraag hoe zij deze nieuwe verhoging kunnen bekostigen. Ondanks de aanzienlijke stijging, is het nog niet vastgesteld dat verzekerden het volledige bedrag moeten betalen.


Na eventuele keuzes van zorgverzekeraars om reserves te benutten voor premieverlaging, zoals eerder voorgekomen, worden definitieve premies bekendgemaakt vóór 12 november. Verzekerden hebben dan de mogelijkheid om over te stappen naar voordeligere aanbieders.


In aanvulling op de zorgpremieverhoging, zal er een verhoogde zorgtoeslag zijn voor mensen met een laag inkomen. Deze toeslag wordt naar schatting met 80 euro per jaar verhoogd, wat neerkomt op ongeveer 7 euro extra per maand.


Ondanks de bedoeling om financiële lasten te verlichten, heerst bezorgdheid onder velen dat de voorgestelde maatregelen mogelijk niet volledig compenseren voor de totale premiestijging.

Oorzaken van de stijging van de premie zijn divers. De salarissen in de zorgsector zijn de laatste jaren verhoogd om het beroep aantrekkelijker te maken en het personeelstekort te verminderen.

Een deel van deze loonsverhogingen wordt doorberekend aan de premiebetalers. Ook speelt de hoge inflatie een belangrijke rol.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De hogere kosten van zorg worden mede veroorzaakt door de stijgende prijzen van producten en diensten, zoals medicijnen en zorgapparatuur.

Deze trend van stijgende premies is niet recent. Sinds 2015 is de zorgpremie gestaag toegenomen, van minder dan 100 euro per maand destijds tot ongeveer 150 euro nu, met een verwachte stijging tot 160 euro in 2025.

Veel mensen maken zich zorgen over deze ontwikkeling, vooral omdat niet alle inkomens dezelfde stijging doormaken.


Bij dit onderwerp wordt vaak gesproken over de zorg voor asielzoekers. Hoewel zij recht hebben op medische zorg in Nederland, worden deze kosten niet via reguliere zorgverzekeringen vergoed.


Om deze reden heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een aparte regeling ingesteld voor deze zorg, zodat de premies van Nederlandse verzekerden niet negatief worden beïnvloed. Toch blijft dit een heikel punt in de discussie over de stijgende zorgkosten.


Als verzekerden zich zorgen maken over stijgende premies, hebben ze verschillende opties om de kosten te drukken.


Een van de mogelijkheden is om in november of december over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar.


Een andere optie is om het eigen risico te verhogen, wat kan leiden tot een lagere maandelijkse premie, al brengt dit wel het risico met zich mee van hogere zorgkosten.


Ook het overwegen van aanvullende verzekeringen kan een verstandige stap zijn, omdat niet iedereen deze nodig heeft, wat tot kostenbesparingen kan leiden.


Desondanks kan het stoppen met aanvullende verzekeringen betekenen dat sommige zorg niet meer vergoed wordt.


Voor veel huishoudens zullen de komende maanden bepalend zijn in het nemen van beslissingen over hoe ze omgaan met deze veranderingen.


1. Dit zal nog veel individuen in Nederland aanzienlijke uitdagingen opleveren.
2. Bizar, dit is voor velen niet meer haalbaar.
3. Alles kost geld, maar deze bedragen zijn niet meer behapbaar.
4. Voor de gemiddelde burger is dit absoluut niet haalbaar.
5. Wow, buitensporige bedragen. Dit is niet meer normaal!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven