Truus leende 20.000 euro aan dochter: ‘Wel op vakantie maar niet terugbetalen!’

tru 1jpg

Om haar kind te helpen bij het verwezenlijken van een grote droom, besloot Moeder een paar jaar geleden 20.000 euro uit te lenen, wat ze met moeite had gespaard voor later.

Haar intentie was om haar zoon of dochter bij te staan bij het kopen van een huis, iets wat voor Moeder van groot belang was. Het idee dat haar kind een eigen plek zou hebben, gaf haar veel voldoening.

Maar nu voelt ze zich teleurgesteld en verdrietig, omdat de afgesproken terugbetalingen grotendeels uitblijven, terwijl haar kind wel op luxe vakanties gaat.

Het geld dat Moeder had gespaard, was geen overbodige luxe. Na jaren van hard werk en opofferingen had ze een financieel vangnet opgebouwd.

Toen haar kind om hulp vroeg voor de aankoop van een huis, twijfelde ze geen moment. Ze was op de hoogte van de moeilijkheden bij het verkrijgen van een hypotheek en wilde haar kind een goede start geven.

De overeengekomen terugbetaling was om maandelijks duizend euro terug te betalen.

Mogelijk stuurde Truus duizend euro naar haar kind, maar na die betaling volgde er geen verdere betalingen of reacties meer.

Zorgen groeiden toen Truus haar kind niet kon bereiken en later vernam dat het kind op een luxe vakantie van vijfduizend euro was.

Truus vroeg zich af waarom haar kind deze reis kon maken terwijl er nog een aanzienlijke schuld openstond.

De handeling van haar kind voelde voor Truus aan als een grove belediging, alsof het geleende geld als een geschenk werd beschouwd.

Een gevoel van diepe teleurstelling overheerste haar. Niet alleen vanwege het uitblijven van de betalingen, maar ook door de afstand die tussen hen was ontstaan. Waar hun relatie eens hecht was, is er nu enkel een pijnlijke stilte.

Truus vraagt zich af wat er verkeerd is gegaan. Heeft ze haar kind te veel verwend? Is het een kwestie van ondankbaarheid? Of heeft ze ergens een fout gemaakt?

Truus staat nu voor een lastige keuze. Ze kan haar kind confronteren en erop aandringen dat de aflossingen hervat worden, maar ze vreest de mogelijke gevolgen.

Wat als dit leidt tot een volledige breuk in het contact? Wat als haar kind boos wordt en haar beschuldigt van bemoeienis?

Truus wil haar kind niet verliezen, maar ze kan zich ook niet veroorloven zomaar 20.000 euro af te schrijven. Dit bedrag was bedoeld als haar financiële buffer voor later, en nu voelt ze zich onzeker over haar toekomst.


In het verhaal van Truus wordt een bekend dilemma belicht voor ouders. De grenzen van ouderlijke steun en wat te doen wanneer die steun niet wordt erkend of zelfs misbruikt, zijn centrale thema’s.


De kwestie van vertrouwen speelt een cruciale rol in elke relatie, maar wat als dat vertrouwen wordt geschonden? Moet Truus vasthouden aan de overeengekomen voorwaarden en de lening opeisen, of moet ze dit aspect loslaten om de relatie met haar kind te behouden?


1. De eerste maand verliep vlot, maar daarna stokte de aflossing.
2. De dochter van Truus betaalt niets terug maar gaat wel op dure reizen.
3. Er vinden geen terugbetalingen plaats, maar er worden wel vakanties van duizenden euro’s genoten.
4. Truus zit met haar handen in het haar.
5. Geen terugbetaling, geen bezoekjes, geen telefoontjes meer…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven