Jonge vrouw vindt geen baan: ‘Ik wil mijn hoofddoek niet afdoen’

ip 1jpg

Voor Aisha, een gedreven 28-jarige vrouw, brengt het vinden van werk extra obstakels met zich mee ondanks haar inzet en educatie.

Telkens weer ondervindt ze dat haar hoofddoek als een barrière wordt gezien. Haar kennis en ervaring worden vaak genegeerd vanwege vooroordelen.

“Elke keer als ik een sollicitatie verstuur, hoop ik dat het deze keer anders zal zijn,” deelt Aisha teleurgesteld.

“Maar wanneer ze zien dat ik een hoofddoek draag, is er direct een verschil in hun houding. Het enthousiasme lijkt te verdwijnen.”

In de perceptie van werkgevers lijkt het alsof haar hoofddoek haar identiteit volledig domineert, terwijl Aisha graag op haar competenties beoordeeld wil worden, niet op haar uiterlijk.

Dit patroon van afwijzing herhaalt zich continu. Ondanks retoriek over gelijke kansen voelt Aisha zich vaak uitgesloten.


Ze geeft toe, “Mensen zeggen dat religie er niet toe zou moeten doen en dat iedereen gelijk is in dit land. Maar eerlijk gezegd als je een hoofddoek draagt, voelt dat anders,” waarbij de frustratie in haar stem voelbaar is.


Aisha legt uit dat sommige werkgevers hun vooroordelen niet eens verbergen. “Er zijn bedrijven die het gewoon ronduit zeggen,” vertelt ze.


“Ze zeggen letterlijk: ‘We zoeken iemand die beter bij ons imago past.’ Anderen zijn wat subtieler, maar het eindresultaat is hetzelfde: je krijgt de baan niet.”


De afwijzingen die Aisha ervaart doen niet alleen professioneel pijn, maar ook persoonlijk. Het voelt alsof ze niet wordt geaccepteerd als individu.


Ze benadrukt: “Het belangrijkst is dat ik mijn identiteit behoud. Het symboliseert wie ik ben.”


Desondanks wordt zij geconfronteerd met afwijzingen die haar diep raken. Ze deelt: “Het doet veel pijn telkens opnieuw discriminatie te ervaren.”


De impact gaat dieper dan alleen het mislopen van werkgelegenheid. Het draait om het gevoel afgewezen te worden om wie zij werkelijk is.


Onderzoek onthult dat discriminatie op basis van religie, met name het dragen van een hoofddoek, nog steeds een groot issue is op de arbeidsmarkt.


“Het lijkt erop dat werkgevers een specifiek beeld in gedachten hebben van hoe werknemers eruit moeten zien, waar een hoofddoek vaak niet bij past,” merkt Aisha op.


Dit soort discriminatie veroorzaakt ongelijkheid in mogelijkheden.

Veel vrouwen die proberen hun plaats op de arbeidsmarkt te vinden, ervaren een grote hindernis.


Aisha blijft ondanks alles hoopvol. Ze zegt: “Ik weet dat er werkgevers zijn die wel openstaan voor diversiteit. Ik blijf zoeken naar die plek waar mijn kwaliteiten worden gewaardeerd en waar ik gewoon mezelf kan zijn.”


Zij focust nu voornamelijk op bedrijven die zich actief inzetten voor inclusie en diversiteit, vastbesloten om uiteindelijk de juiste baan te vinden.


Aisha hoopt dat haar verhaal anderen bewust zal maken van de impact die vooroordelen kunnen hebben op iemands leven.


“Voor sommigen lijkt een hoofddoek misschien een klein detail, maar voor mij betekent het heel veel. Het mag geen reden zijn om iemand af te wijzen. Iedereen verdient gelijke kansen, ongeacht wat ze dragen,” benadrukt ze.


Haar verhaal illustreert de uitdagingen waarmee vrouwen met een hoofddoek in Nederland geconfronteerd kunnen worden.


Ondanks beweringen van bedrijven over diversiteit en inclusie, blijkt dit in de praktijk vaak complex.


Aisha blijft vasthouden aan haar overtuigingen in de hoop dat dit leidt tot meer bewustwording en verandering op de arbeidsmarkt.


Met doorzettingsvermogen blijft Aisha positief en heeft zij als doel een omgeving te vinden waar haar professionaliteit en persoonlijkheid worden gewaardeerd.


1. Ze hoopt dat anderen door haar verhaal inzien wat voor een impact dit heeft.
2. Aisha hoopt door haar verhaal te delen dat anderen de impact inzien.
3. De vooroordelen waar ze mee te maken heeft zijn moeilijk.
4. Ze hoopt dat verhaal invloed zal hebben op de vooroordelen.
5. De discriminatie doet haar naar eigen zeggen ontzettend veel pijn.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven