Gebruik dit wasprogramma niet, zeggen deskundigen.

wasmjpg

De was doen is voor velen geen favoriete bezigheid, vooral als je liever je weekend anders zou besteden. Maar die stapel wasgoed wacht niet en moet toch echt gedaan worden.

Ontdek hoe de experts aangeven dat de keuze voor een wasprogramma een vorm van zelfzorg kan zijn. Het snelwasprogramma van 15 minuten lijkt aantrekkelijk, maar er schuilt meer achter dan je zou denken.

Deskundigen raden het gebruik van dit programma zelfs volledig af en leggen uit waarom. Het snelwasprogramma mag handig lijken voor kleding zonder hardnekkige vlekken.

Maar voor kleding met vlekken van wijn of olie is dit programma niet effectief. Bij licht vervuilde kleding kan het misschien werken, maar op het vlak van energiebesparing schiet dit programma tekort.

Ondanks de korte duur van het programma, verbruikt de machine in die tijd veel energie, wat uiteindelijk resulteert in een hoger energieverbruik.

Dit resulteert niet in kostenbesparingen en is schadelijk voor het milieu. Vergeet bovendien niet dat het beter is om je spijkerbroeken niet te vaak te wassen.


Als je haast hebt, lijkt het snelwasprogramma handig, maar het kan je kleding beschadigen. Gelukkig kun je met nieuwere wasmachines instellen wanneer de was moet starten.


Je kunt de was zo plannen dat deze klaar is wanneer je thuiskomt van je werk. Doe de was en kies het programma, stel de starttijd in. Dit maakt je dag efficiënter.


Twijfel bij een ouder wasmachine of investeren in een nieuwer model. Nieuwere modellen zijn efficiënter en besparen water en energie. Wil je energie besparen met je huidige machine, sla het voorwasprogramma over.


Voor minder vuile kleding, zet de temperatuur op 30 of 40 graden. Let op, dit is niet effectief voor shirts met wijnvlekken!


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven