Let op: Vanaf 1 juli zijn deze dieren niet langer toegestaan als huisdier!

kn 1jpg

Er zal binnenkort een nieuwe wet van kracht worden die het houden van huisdieren reguleert. Het hoofddoel is om het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

De ‘positieflijst’ zal vanaf 1 juli dit jaar in werking treden. Op deze lijst zullen dertig huisdieren staan die nog wel zullen worden toegestaan.

Deze lijst is samengesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek. Het doel is om een einde te maken aan discussies over welke huisdieren geschikt zijn om in huiselijke omgevingen te worden gehouden.

Onder de dieren die niet langer als huisdier mogen worden gehouden, staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Naast chinchillas, servalkatten en hamsters zullen ook stokstaartjes en egels niet meer worden toegestaan.

Tineke Kramer, dierenarts en viroloog die betrokken was bij het opstellen van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Niet alle eigenaren van huisdieren zijn echter tevreden met deze ontwikkelingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Ondanks verschillende meningen over de positieflijst, spreekt Stichting AAP haar steun uit voor deze lijst. Ze benadrukken het onvoorspelbare gedrag van bepaalde dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier dubieus is.

De positieflijst, die dieren vermeldt die wel als huisdier gehouden mogen worden, is hieronder weergegeven.

1. Deze lijst beoogt een einde te maken aan alle discussies.
2. Het houden van deze dieren als huisdier is niet langer toegestaan.
3. Sommige dieren zijn ongeschikt voor huiselijke omgevingen!
4. Niet iedere diereneigenaar staat positief tegenover deze nieuwe regelgeving!
5. Er zijn voor- en tegenstanders van deze nieuwe wet…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven