Mensen krijgen 5000 euro als ze hun grote sociale huurwoning omruilen voor een kleinere.

vdjpg

Vanaf september kunnen huurders in Utrecht een subsidie van 5000 euro ontvangen als zij ervoor kiezen om hun grote sociale huurwoning te verruilen voor een kleinere variant.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Dit initiatief zal ook in andere delen van het land worden geïntroduceerd, omdat een verhuizer meerdere nieuwe woonmogelijkheden beschikbaar stelt, in tegenstelling tot starters.

De verhuissubsidies, bekend onder verschillende namen zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, zijn bedoeld om de doorstroom binnen de (huur)woningmarkt te stimuleren.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er 250.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit bedrag is bedoeld om meer dan 80 huishoudens de mogelijkheid te bieden om een subsidie van 3000 tot 5000 euro te ontvangen als ze besluiten om hun ruime huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam hebben soortgelijke initiatieven.

In verschillende regio’s gelden diverse regelingen, zoals in Amsterdam waar huurders een bepaald bedrag kunnen verdienen bij het achterlaten van hun woning.

In Amsterdam maakten in 2022 bijvoorbeeld 152 mensen gebruik van een doorstroomregeling, wat heeft geleid tot meer beschikbare huurwoningen.

Senioren in Gelderland kunnen bijvoorbeeld subsidie ontvangen als ze hun woning met minstens drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

In Zaanstad ontvangen 65-plussers subsidie wanneer ze een meergezinswoning inruilen voor een seniorenappartement.

Deze regelingen zijn ontworpen om doorstromers aan te moedigen hun oude woningen beschikbaar te stellen voor andere woningzoekenden, waardoor een keten van verhuizingen op gang komt.

In Amersfoort werden volgens een evaluatie van een soortgelijke subsidie 100 extra verhuizingen gegenereerd, naast de 75 mensen die gebruik maakten van de regeling.

Zes verhuiscoaches brachten in Gelderland actief de subsidie onder de aandacht, wat resulteerde in 840 mensen die van de regeling gebruik maakten. Dit leidde tot 1680 vrijgekomen woningen voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO zouden gemeenten zich moeten richten op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen niet meer thuis wonen en die kamers over hebben in hun huidige woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kleiner gaat wonen, komen er veel woningen beschikbaar zonder dat grootschalige nieuwbouwprojecten nodig zijn.

“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.

“Een groot effect op de woningmarkt kan worden bereikt door slechts een klein deel van deze doelgroep aan te trekken.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn.
2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen
3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar
4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen
5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

Vanaf september kunnen Utrechtse huurders een subsidie van 5000 euro ontvangen als ze een grote sociale huurwoning inruilen voor een…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven