5000 euro voor mensen die hun grote sociale huurwoning omruilen voor een kleinere!

vdjpg

Vanaf september kunnen huurders in Utrecht een subsidie van 5000 euro ontvangen als zij besluiten om hun grote sociale huurwoning in te ruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze regeling zal ook in andere gemeenten en provincies worden geïntroduceerd, aangezien het vrijkomen van meerdere woningen door doorstromers bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort, in tegenstelling tot starters.

Dergelijke verhuissubsidies, bekend onder verschillende namen zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, hebben als doel om de doorstroming op de (huur)woningmarkt te stimuleren.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er 250.000 euro beschikbaar zal worden gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit budget is bedoeld om meer dan 80 huishoudens de mogelijkheid te bieden om een subsidie van 3000 tot 5000 euro te ontvangen wanneer zij besluiten om hun grote huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Vergelijkbare regelingen zijn ook van kracht in gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam.


In Amsterdam is er een mogelijkheid voor huurders om extra te verdienen, bijvoorbeeld tot 6200 euro voor een woning met zeven kamers of meer, en 4000 euro voor een vierkamerwoning.


In 2022 maakten 152 mensen in Amsterdam gebruik van een doorstroomregeling, waardoor er veel nieuwe huurwoningen beschikbaar kwamen.


In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro ontvangen als ze een woning met minstens drie slaapkamers ruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

In Zaanstad krijgen 65-plussers 1000 euro subsidie als ze een meergezinswoning verlaten voor een seniorenappartement.


Deze regelingen zijn gebaseerd op het idee dat doorstromers ruimte maken voor andere woningzoekenden, wat het startpunt is van een reeks verhuizingen die volgen.

Uit een evaluatie in Amersfoort bleek dat er 100 extra verhuizingen plaatsvonden naast de 75 mensen die al gebruik hadden gemaakt van de regeling.

In Gelderland hebben zes verhuiscoaches actief de subsidie gepromoot, wat resulteerde in 840 mensen die er gebruik van maakten. Dit zorgde voor 1680 beschikbare woningen voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO is het belangrijk dat gemeenten zich richten op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen niet meer thuis wonen en extra kamers hebben in hun huis.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kleiner gaat wonen, komen er veel woningen beschikbaar zonder dat grootschalige nieuwbouwprojecten nodig zijn.

“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.


“Er hoeft maar een klein deel van deze doelgroep verleid te worden om een groot effect te hebben op de woningmarkt.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn.
2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen
3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar
4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen
5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn. 2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen 3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar 4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen 5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven