Dit gebeurt er met je geld en spullen als je geen testament maakt!

hyp 1jpg

Op het moment van overlijden zullen je eigendommen en geld naar de door jou aangewezen erfgenamen gaan.

Deze verdeling kan worden geregeld door een testament op te stellen. Maar wat gebeurt er als er geen testament is?

Een testament biedt de mogelijkheid om diverse zaken te regelen voor na je overlijden, zoals de verdeling van je geld, huis en andere bezittingen, en de aanwijzing van een persoon die verantwoordelijk is voor eventuele schulden.

Door je wensen in een testament vast te leggen, voorkom je mogelijke verwarring. Zo zullen je erfgenamen precies begrijpen wat jouw intenties waren en hier rekening mee kunnen houden.

Hoewel het niet verplicht is om een testament op te stellen, roept het de vraag op wat er dan zal gebeuren. Zonder testament wordt je nalatenschap verdeeld conform de wettelijke voorschriften. Hoe dit precies in zijn werk gaat?

Over het algemeen is bekend of de overledene een testament heeft opgesteld. Mocht hier twijfel over bestaan, dan biedt het Centraal Testamentregister (CTR) uitkomst om dit na te gaan.

Volgens het Juridisch Loket kan men controleren of er een testament is opgesteld.

Een notaris kan je hierbij ook van dienst zijn. Indien er een testament bestaat, zullen de daarin opgenomen wensen worden gerespecteerd. Wanneer er geen testament is opgesteld, zal de wettelijke verdeling van kracht worden.

De wet bepaalt bijvoorbeeld dat indien de overledene gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had en één of meerdere kinderen, zowel de echtgenoot als de kinderen elk een gelijk deel van de erfenis ontvangen.

De erfenis van de kinderen wordt pas verdeeld na het overlijden van de langstlevende ouder. Dit voorkomt dat de langstlevende ouder verplicht wordt om activa te verkopen om de kinderen hun deel uit te keren.

Indien er geen echtgenoot of kinderen zijn, zal de Nederlandse wet andere familieleden overwegen als mogelijke erfgenamen.

Dit omvat ouders, broers, zussen, grootouders, ooms, tantes, neven, nichten en zelfs overgrootouders en hun nakomelingen. Als er geen geschikte erfgenamen binnen deze categorieën worden gevonden, zal je nalatenschap naar de Staat gaan.

Er zijn veel mensen die veranderingen willen aanbrengen in de wettelijke regels, bijvoorbeeld om pleeg- of stiefkinderen te laten erven of om specifieke items aan bepaalde personen na te laten.

Om al deze afwijkingen van de wettelijke regels door te voeren, is het noodzakelijk om een testament op te stellen om zo jouw wensen vast te leggen.

Ook als je ervoor kiest om de wettelijke verdeling te volgen, is het verstandig om dit vast te leggen in een testament om mogelijke toekomstige complicaties te vermijden en duidelijkheid te geven aan jouw nabestaanden. Zo weten zij dat je zorgvuldig hebt nagedacht over jouw nalatenschap en niet zonder een testament bent overleden.

1. Geen testament betekent naleving van de wettelijke regels.
2. Dit is van groot belang om in gedachten te houden!
3. Hier is het essentieel om rekening mee te houden als er geen testament is!
4. Ben jij bekend met deze regels?
5. Cruciaal voor jou en jouw potentiële nabestaanden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven