Bioloog verwacht veel muggen deze zomer: ‘houd rekening met grote aantallen’

mug 1jpg

Arnold van Vliet, bioloog en insectenkenner, benadrukt dat de aankomende zomer mogelijk veel overlast zal brengen door een grote toename in muggenpopulaties.

“We moeten serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen,” waarschuwt Van Vliet. De recente weersomstandigheden hebben bijgedragen aan de mogelijkheid van deze muggenplaag.

Vanwege de vroege warmte en overmatige regenval zijn de muggen eerder uit hun winterslaap ontwaakt en hebben ze zich snel vermenigvuldigd.

“Tot nu toe is het een uitstekend jaar voor de mug,” observeert Van Vliet. Het feit dat de eerste generatie muggen al actief is, wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, voorspelt weinig goeds voor de komende periode.

De enige mogelijkheid om de muggenpopulatie onder controle te krijgen, volgens Van Vliet, is indien er een lange periode van droogte plaatsvindt gedurende dit voorjaar.

“Echter, op dit moment lijkt dit onwaarschijnlijk. Daarom lijkt het erop dat we ons voorbereiden op een zomer vol muggen.” Gelukkig hoeven we niet verplicht binnen te blijven de komende maanden.

Overlast kan verminderd worden door o.a. waterbakjes niet onbeheerd in de tuin achter te laten, omdat muggen daar eitjes in kunnen leggen, aldus Van Vliet.

“Het regelmatig legen van mogelijke broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers voorkomt effectief de ontwikkeling van muggenlarven tot muggen en doorbreekt zo de levenscyclus van de mug.”

Van Vliet was verrast te ontdekken dat er tot wel 2.000 muggenlarven per liter water in een van de potten in zijn tuin zaten.

1. Er wordt gesuggereerd dat deze zomer wel eens onaangenaam kan worden.
2. De bioloog voorziet geen positieve ontwikkelingen.
3. Maatregelen kunnen genomen worden om ongemak te verminderen.
4. Naar verluidt staat ons een zomer te wachten met een overvloed aan muggen.
5. Dit nieuws zal niet bepaald zorgen voor vreugde.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven