Waarom chips niet zo lekker meer zijn: ‘Jammer dat ze dit niet eerlijk hebben gezegd’

chips 1jpg

Vele individuen ervaren momenteel een subtiele verandering in de smaak van chips, waaronder populaire varianten zoals Hamka’s, Doritos en Pombears.

Maar waar komt dit vandaan? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, onthult het antwoord in een TikTok-video.

“Ik heb ontdekt wat er precies aan de hand is met de chips,” opent Eke Bosman, alias de Snackspert.

In zijn video verklaart hij waarom de smaak van veel chips volgens hem is veranderd. De schuldige? De verminderde hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig toevoegen aan hun chips.

Bosman verwijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben drastisch de hoeveelheid zout in hun producten verminderd.

Recentelijk hebben we reeds uitgelegd waarom het lastig is om te stoppen na een paar chipjes. Wellicht heb je waargenomen dat de chips minder zoutig smaken, en dat is correct.

Volgens de Snackspert was er onlangs ophef over de veranderde smaak van diverse snacks, waaronder Hamka’s, Pombears en Doritos. De oorzaak hiervan wordt toegelicht door de Snackspert.

De Snackspert verwijst naar een boodschap op de Lay’s-website waarin wordt aangegeven dat er plannen zijn om de zoutinname te verminderen en zo bij te dragen aan een gezondere levensstijl. “Wij voelen ons verplicht om ons steentje bij te dragen,” zegt de Snackspert.

“Om die reden zullen we ons zoutgehalte in 2024 opnieuw verlagen met minstens 25 procent in vergelijking met andere aardappelchips, terwijl we de vertrouwde heerlijke smaak behouden die je van ons gewend bent,” wordt gemeld.

Bosman uit zijn twijfels over de bewering dat de smaak intact zal blijven na de zoutverlaging. “Ik begrijp het niet,” zegt hij.

Deze aanpassing geldt voor alle chipsmerken van het moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en Popworks.

Volgens de persoon is het feit dat er minder zout wordt gebruikt in snacks waardoor de smaak verandert. Het is teleurstellend dat hier volgens hen niet transparant over gecommuniceerd wordt.


De Snackspert suggereert dat fabrikanten open moeten zijn over het lagere zoutgehalte in producten en dit duidelijk op de verpakking moeten vermelden, in plaats van vaag te verwijzen naar een ‘nieuw recept’. Dit zou moeten gebeuren om consumenten aan te moedigen gezondere keuzes te maken.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakkingen?
2. Viel mij ook al op dat de smaak anders is, snap nu wel waarom!
3. Ontzettend jammer dat het niet gewoon eerlijk vermeld wordt.
4. Op deze manier worden we dus allemaal voor de gek gehouden.
5. Nu snap ik waarom chips wat flauwer smaakt!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven