Vijf redenen waarom we nog steeds contant geld nodig hebben

geld8 1jpg

Terwijl het gebruik van contant geld geleidelijk afneemt, zijn er recentelijk meer mensen die de voorkeur geven aan contante betalingen in plaats van pinnen, vanwege verschillende redenen, waaronder het gemak van contactloos betalen.

Daarom is het interessant om vijf redenen te bekijken die laten zien waarom contant geld nog steeds relevant is.

Als eerste op de lijst, de daling van contante transacties is voornamelijk te wijten aan de keuze van individuen voor het gemak van elektronisch betalen.

Soms is het simpelweg handiger om je pinpas te gebruiken dan te moeten zoeken naar contant geld. Toch, in winkels waar beide betaalmethodes geaccepteerd worden, behoud je de vrijheid om jouw voorkeur te volgen.

Er is geen verplichting om elektronisch te betalen met een pinpas of mobiele telefoon, en daar zijn verschillende argumenten voor. Hier zijn vijf redenen waarom contant geld een belangrijke rol blijft spelen:

Contant geld is niet afhankelijk van technologie en hierdoor altijd beschikbaar. In geval van storingen bij banken of pinapparaten, blijft contant geld een betrouwbare betaalmethode, ongeacht de situatie.

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van lekker-dan.nl

In bepaalde situaties kan betalen met contant geld zorgen voor een persoonlijkere interactie tussen klant en ondernemer. Dit komt met name tot uiting in kleinere gemeenschappen of bij lokale evenementen, waar het een positief effect kan hebben op de algehele klantervaring.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Door contant te betalen heb je meer zicht en grip op je uitgavenpatroon. Het is overzichtelijker om je budget te managen wanneer je fysiek ziet hoeveel geld je hebt uitgegeven en nog beschikbaar hebt, wat kan leiden tot verantwoordelijker financieel gedrag.

Vrouw blijft graag rest van haar leven in bijstand:  ‘Ik kan opstaan zo laat als ik wil’

Elke transactie via pin wordt vastgelegd en kan worden gevolgd, waardoor je aankoopgeschiedenis gemakkelijk te achterhalen is. Als privacy belangrijk voor je is, biedt contant betalen een anonieme betaalmethode.


Pinapparaten brengen kosten met zich mee voor ondernemers, waaronder transactiekosten. Door contant af te rekenen, help je kleine bedrijven en marktkraamverkopers om hun kosten te drukken.


Contant geld behoudt zijn waarde als betaalmiddel, zowel voor consumenten als voor kleine ondernemers. Door deze vijf redenen in overweging te nemen, kun je bewust kiezen voor contante betalingen waar dit mogelijk is.


1. Dit geeft wel stof tot nadenken!
2. Lees deze vijf redenen maar eens aandachtig.
3. Vijf zeer goede redenen!
4. Misschien toch wat vaker contant betalen!
5. Dit zet je wel aan het denken!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven