Let op voor veel nieuwe diabetesgevallen: Herken deze zeven duidelijke symptomen!

diaba 1jpg

“Er staat ons een diabetesgolf te wachten als we nu niet ingrijpen,” waarschuwt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds.

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht, waaruit blijkt dat op dit moment één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar prediabetes heeft.

Dit is een voorstadium van diabetes type 2 dat al ongemerkt schade toebrengt aan het lichaam. Ontdek hier hoe je diabetes type 2 kunt herkennen.

Het fonds lanceert een campagne tegen (pre)diabetes, inclusief een test om je risico te beoordelen. Eerder heeft Metro al bericht over de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, tegenover 1,1 miljoen in 2018. Daarnaast zijn er momenteel 1,1 miljoen mensen met diabetes.

“En dit aantal blijft toenemen. Wekelijks krijgen bijna duizend mensen de diagnose diabetes type 2.” Bovendien zien kinderartsen steeds vaker kinderen en jongeren met de ziekte of het voorstadium hiervan.

Halbertsma benadrukt: “Het aantal mensen met een hoog diabetesrisico is alarmerend vanwege de diabetescrisis waarin we ons bevinden.” Dit werd vastgesteld na tien jaar onderzoek onder een deel van de Zuid-Limburgse populatie.

Na analyse van de resultaten concludeert Halbertsma: “In acht jaar tijd ontwikkelt 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2, wat zich vertaalt naar ongeveer 200.000 personen alleen al binnen de leeftijdscategorie van 40 tot 75 jaar.”

Diabetes type 1 is aangeboren, terwijl diabetes type 2 later in het leven kan ontstaan.

Volgens Thuisarts is diabetes het gevolg van een te hoog suikergehalte in het bloed doordat de cellen niet goed reageren op insuline, het hormoon dat suiker van het bloed naar de cellen transporteert. Diabetes type 2 kan lang onopgemerkt blijven, zonder duidelijke symptomen. Mogelijke symptomen om op te letten zijn:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Langdurige, onbehandelde hoge bloedsuikers kunnen ernstige schade veroorzaken, zoals slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in de voeten en slecht helende wonden. Indien deze symptomen herkenbaar zijn, wordt aangeraden om een arts te raadplegen.


Door het Diabetes Fonds is er de mogelijkheid om het risico op diabetes type 2 te laten testen, aangezien velen zich niet bewust zijn van dit risico.


Er zijn mensen die lang niets opmerken en vaak denken dat ze gezond genoeg eten of te jong zijn. Volgens hen is het essentieel om te weten dat je risico loopt, ruim voordat de diagnose wordt gesteld.


Het fonds benadrukt dat vroegtijdige aanpak betekent dat de schade beperkt kan worden en de ziekte wellicht kan worden voorkomen.


Volgens de organisatie is het niet “prima te leven” met diabetes, zoals vaak wordt gedacht. Halbertsma geeft aan: “Je hebt een grotere kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen.”


1. Belangrijk om deze symptomen te weten en te herkennen! 2. Deze zeven symptomen kunnen wijzen op type 2 3. Niet alle symptomen tussen mannen en vrouwen zijn hetzelfde! 4. Mocht je last hebben van deze klachten, raadpleeg dan je dokter! 5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven