Waarom de dop vastzit aan een plastic fles: Dit weet niet iedereen!

fles 1jpg

De observatie zal je vast niet zijn ontgaan: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater worden tegenwoordig bevestigd aan de fles zelf.

Dit nieuwe systeem is ontworpen zodat de dop niet verloren kan raken, wat zeker handig is. De implementatie van deze maatregel heeft echter bij veel consumenten frustratie opgewekt. Maar waarom is deze aanpassing eigenlijk gedaan?

Deze maatregel is ingevoerd met als doel het verminderen van zwerfafval, voornamelijk om te voorkomen dat losse doppen in de natuur belanden.

Drankproducenten hebben aanzienlijke investeringen gedaan op dit gebied, waarbij de gehele industrie was betrokken bij het uitvoeren van uitgebreide tests.

Sinds 3 juli 2024 is deze verandering verplicht gesteld, als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’. Dit vloeit voort uit de nieuwe Europese SUP-wetgeving, die zich richt op het verminderen van zwerfafval.

Deze wet vereist dat fabrikanten doppen vastmaken aan flessen en verpakkingen voor eenmalig gebruik, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.


Omtrent het voorkomen van milieuschade door doppen, is het idee van vaste doppen ontstaan. Dit is vooral bedoeld om schade aan dieren te voorkomen door te voorkomen dat de doppen in de natuur belanden.


Dieren ervaren hinder doordat zij de doppen vaak aanzien voor voedsel, wat fatale gevolgen kan hebben. De potentiële impact van deze maatregel op het verminderen van zwerfafval wordt echter in twijfel getrokken.


Uit de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 blijkt dat doppen slechts 6 procent van het totale zwerfafval uitmaken. Aan de andere kant zijn snoeppapiertjes goed voor 21 procent van al het zwerfafval in Nederland.


Er is momenteel geen overtuigend bewijs dat het gebruik van vaste doppen aanzienlijk bijdraagt aan de vermindering van zwerfafval. Bovendien brengt het correct recyclen van deze doppen extra kosten met zich mee, vooral gelet op de stijging van grondstofprijzen.


De introductie van deze nieuwe regel wordt geconfronteerd met kritiek van consumenten. Met name reumapatiënten, ouderen en personen met handbeperkingen ondervinden problemen bij het openen van deze flessen.


Zelfs voor de gemiddelde consument kan dit een uitdaging vormen aangezien de doppen kunnen <...>.

Er zijn situaties waarbij flessendoppen zo strak vastzitten dat het een knoeiboel kan veroorzaken bij het openen ervan.

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat sinds flessendoppen moeilijker vastzitten, driekwart van de mensen meer moeite heeft met het openen en sluiten van flessen.

Mensen met een handbeperking zijn vooral bezorgd en uiten hun ongenoegen. Er zijn ook zorgen over de gevolgen voor de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen verzamelt om de opleiding van geleidehonden te bekostigen. Vorig jaar leverde deze actie nog 50.000 euro op.

Voor degenen die echt geen raad weten met vaste doppen, is er een oplossing: je kan de dop eraf trekken. Bijna de helft van de mensen doet dit volgens het onderzoek al.

Het is niet onopgemerkt gebleven: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zitten tegenwoordig vast aan de…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven