Guido (66) en Trees (66) uit België hebben wekelijks een aanzienlijk budget voor hun huishouden. Ze besteden ongeveer 562 euro per week.
Hun voorkeur gaat uit naar gezond eten en daarom gaan ze zelden naar de supermarkt. ”Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”
”We halen ons voedsel lokaal, biologisch en volgens het seizoen. Ik werk als duurzaamheidscoach in de horeca en ben ambassadeur van Food Winners.”
”We stimuleren gezinnen om geen voedsel te verspillen. Gemiddeld gooit men een derde van de aankopen weg. Dat is enorm zonde.”
”Het verbaast mensen vaak dat we zoveel uitgeven aan eten. Maar ik kan verzekeren dat er bij ons niets verloren gaat.”
Elke week gaan ze verschillende winkels af, omdat ze voornamelijk seizoensgebonden voedsel verkiezen.
”Bij een bio-boer halen we onze groenten. Deze zijn daar erg mals en sappig, in tegenstelling tot de supermarktvariant die vaak vezelig en hard zijn omdat ze eerder zijn geoogst.”
”Ons brood halen we enkel bij een ambachtelijke bakker, waar het vers wordt gemaakt. Vis en vlees komen van de visboer en de slager.”
Guido hecht veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. ”Wij laten geen rommel toe in ons huis, zelfs geen conservenblik. Alles wat wij aanschaffen is supervers.”
”Ik ben bezig met een wildpluk-opleiding. Hiermee kan ik van vlierbloesems siroop maken en kom ik in aanraking met verschillende kruiden zoals kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem.”
”Deze kruiden verwerk ik graag in thee of als smaakmakers in gerechten. In onze tuin hebben we ongeveer twintig soorten verse kruiden zoals oregano, salie en rozemarijn.”
In de keuken is Trees verantwoordelijk. ”Om de versheid te behouden, verpakken we vis en vlees zeer zorgvuldig.”
“Een vacuümmachine maakt het mogelijk om ingrediënten zuurstofvrij te verpakken, waardoor ze lang houdbaar blijven,” meldt het koppel.
“Om de krokante textuur van sla te behouden, bewaren we deze in een plastic zak in de koelkast. Onze restjes zijn minimaal, meestal verwerk ik ze in gemengde salades of stoofpotjes voor groenten die bijna over datum zijn,” vervolgt het koppel.
“We hebben een compostsysteem waarbij we keukenresten en compost gebruiken voor onze tuin en kruiden.”
“We hadden twee koelkasten, maar nu één niet meer in gebruik is, beseffen we dat we er slechts één nodig hebben.”
Guido en Trees genieten van hun gewoontes. “Elk weekend lunchen we buitenshuis. Op zaterdag besteden we hier ongeveer €150 aan en op zondag rond de €200,” vertellen ze.
1. Duurzaamheid en kwaliteit zijn prioriteiten.
2. Seizoensgebonden gerechten hebben hun voorkeur.
3. Supermarktbezoeken zijn zeldzaam.
4. Niets wordt verspild.
5. Een aanzienlijk budget alleen voor voedsel.