Deskundigen waarschuwen: Hooikoorts kan ook huisdieren treffen – Let op de tekenen!

hk 1jpg

In Nederland wordt gewaarschuwd voor naderende pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren, waardoor onze viervoeters een zomer vol gesnuffel tegemoet gaan.

Experts schatten dat miljoenen katten en honden dit seizoen hooikoorts zullen ervaren, net zoals hun menselijke metgezellen.

Bereid je voor op de overvloedige pollen die zullen volgen na een serie zonnige dagen, waarschuwen gezondheidsdeskundigen.

Het allergieseizoen kan net zo vervelend zijn voor onze harige vrienden, echoën dierenartsen, met één op de tien honden die zullen lijden aan hooikoorts.

Dierenartsen raden hondeneigenaren aan om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het beperken van het rollen in gras, regelmatig baden en trimmen, om hun huisdieren tegen hooikoorts te beschermen.

Verder wordt geadviseerd om honden uit te laten wanneer de pollendruk laag is. Ook katten kunnen worden getroffen door allergieën.

Als reacties op pollen worden gemerkt bij huisdieren, kan de dierenarts antihistaminetabletten voorschrijven om de symptomen te verlichten.


Individuele katten kunnen een jeukende huid ontwikkelen als reactie op pollen. In sommige gevallen kan levenslange medicatie noodzakelijk zijn.


Als huisdieren symptomen van hooikoorts vertonen, wordt eigenaren van zowel honden als katten aangeraden om hen naar een dierenarts te brengen om andere gezondheidsproblemen uit te sluiten.


Enkele maatregelen kunnen genomen worden om de symptomen van hooikoorts bij huisdieren te verminderen. Het regelmatig borstelen van huisdieren kan helpen om pollen die in hun vacht terechtkomen te verwijderen.


Het schoonmaken van de poten van huisdieren na elke wandeling kan voorkomen dat ze pollen mee naar binnen brengen. Het gebruik van luchtreinigers kan helpen om de hoeveelheid pollen in huis te verminderen.


Ook is het handig om te weten wanneer de concentratie van pollen het hoogst is en op die momenten binnen te blijven.

Door gepaste maatregelen te nemen en zorgvuldig te zijn, kan de ongemak voor je huisdieren worden verminderd en kunnen ze genieten van de zomer.

1. Zorg dat je de symptomen op tijd herkent! 2. Wanneer je hond of kat dit doet kan het zijn dat er sprake is van hooikoorts! 3. Gelukkig kun je dit doen om het te voorkomen! 4. Bij deze symptomen is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen! 5. Op deze manier laat je huisdier zien dat er sprake kan zijn van hooikoorts!

Onze viervoeters zullen deze zomer veel snuffelplezier hebben, aangezien Nederland gewaarschuwd is voor een toenemende hoeveelheid pollen die…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven