iDeal wordt vervangen door een nieuw betaalsysteem

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Indien je regelmatig online aankopen doet bij Nederlandse webshops, dan is iDeal waarschijnlijk een bekende betalingsmethode voor je. Deze betaalmethode heeft een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse e-commerce landschap.

Er staat echter een grote verandering op het punt te gebeuren voor iDeal, aangezien het binnenkort een vernieuwing zal ondergaan. Hier zijn enkele belangrijke zaken die je moet weten.

De lancering van iDeal vond plaats in 2004, tot stand gebracht door vooraanstaande Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze gezamenlijke inspanning resulteerde in een gestandaardiseerde betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde, een zeer welkome ontwikkeling gezien elke bank destijds zijn eigen systeem hanteerde.

Eén jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 droegen de oorspronkelijke banken het beheer over aan Currence.

Recentelijk is aangekondigd dat er een aanzienlijke verandering op komst is: iDeal wordt overgenomen.

In het kader van het European Payments Initiative (EPI) staat iDeal op het punt van een grondige modernisering, met jaarlijks meer dan een miljard verwerkte transacties.

Volgens Daniel van Delft van Currence zal er in april een update plaatsvinden. Gebruikers kunnen dan een persoonlijk iDeal-profiel aanmaken, wat het afrekenproces zal versnellen. Dit profiel zal ook nieuwe functies ondersteunen, zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen.

Hoewel het nieuwe systeem belooft superveilig te zijn, zal iDeal plaatsmaken voor een nog nieuwer betaalsysteem.

Het plan van EPI is om later dit jaar in Frankrijk en Duitsland ‘Wero’ te lanceren. Dit systeem is vergelijkbaar met Tikkie maar dan uitgebreider, met opties voor overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.


Zodra alles in Nederland gereed is, zal de overgang naar Wero plaatsvinden volgens Van Delft. Er wordt geclaimd dat het nieuwe systeem een verbetering zal zijn ondanks het verdwijnen van iDeal. Toch zijn er critici die bezorgd zijn dat deze verandering de weg kan vrijmaken voor een digitale euro.


Gaat deze verandering de weg vrijmaken voor de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven