Studie naar racisme en melk: geschiedenis en achtergrond

WhatsApp Image 2024 06 27 at 115959jpg

De Universiteit van Oxford heeft aangekondigd dat ze een uitgebreid onderzoek zullen uitvoeren naar mogelijke “racistische” aspecten van melk, wat een baanbrekende stap is in het academisch onderzoek.

Dit project, gedragen door de Arts and Humanities Research Council, draagt de titel “Milking it: colonialism, heritage & everyday engagement with dairy”.

De focus ligt specifiek op de koloniale achtergrond van zuivelproducten en hun relatie met bredere politieke en culturele vraagstukken.

Een diepgaande analyse van de historische rol van melk en de verbinding ervan met Noord-Europese en “wit suprematistische” ideeën zal worden uitgevoerd door het onderzoeksteam.

Er zal ook worden onderzocht wat de impact is op andere culturen en hoe melk, als alledaags product, een politieke lading kan hebben.

Hoewel er al eerder discussies hebben plaatsgevonden over de politieke en culturele implicaties van melk, belooft dit project een grondigere analyse dan ooit te geven.

Door middel van gedetailleerd onderzoek naar melkdagboeken, uitgebreid archiefonderzoek en het creëren van participatieve podcasts wil het project niet alleen de historische betrokkenheid bij melk onderzoeken, maar ook netwerken opbouwen met zowel consumenten als producenten in zowel Groot-Brittannië als Kenia.

Dit biedt een unieke kans om te begrijpen hoe koloniale erfenissen wereldwijd nog steeds invloed hebben op het dagelijks leven.

De keuze om de relatie tussen melk en kolonialisme en erfgoed te onderzoeken heeft al geleid tot controverses en heeft discussies aangewakkerd over de rol van voedsel in culturele identiteit en politiek.

Door deze kwesties onder de aandacht te brengen, hoopt het Oxford Museum het begrip te vergroten van hoe alledaagse producten zoals melk verbonden zijn met complexe historische en hedendaagse uitdagingen.

Dit onderzoek belooft niet alleen nieuwe perspectieven te bieden, maar ook een platform te creëren voor diepgaande discussies over de intersectionele aspecten van voedsel, geschiedenis en sociale rechtvaardigheid.


Mogelijk zullen de resultaten onze opvattingen over voedingsmiddelen en hun rol in de samenleving drastisch veranderen.

1. Onder andere wordt gekeken naar de impact van melk op andere culturen.
2. Specifieke focus ligt op de koloniale erfenis van zuivelproducten.
3. Een baanbrekende stap in het academisch onderzoek…
4. Het is toch verrassend…
5. Misschien zal het woord melk in de toekomst niet meer genoemd kunnen worden.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven