Slakken komen veel voor: Zo hou je je tuin vrij van slakken!

ns 1jpg

Op dit moment kampen veel tuiniers met een overvloed aan naaktslakken. Voor liefhebbers van tuinieren vormen deze slijmerige beestjes een ware uitdaging.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze gladde indringers uit jouw tuin wegblijven? In dit artikel bieden we de oplossing.

Allereerst is het nuttig om te begrijpen waarom er momenteel zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit heeft alles te maken met de aanhoudende regenval.

Door de overvloedige regen gedijen naaktslakken goed in de vochtige omstandigheden. Bovendien vinden ze de planten in jouw tuin erg smakelijk.

Volkstuinvereniging IJlst heeft ook te maken met dit probleem: “Niet alleen in de ochtend zijn ze actief. De slakken kruipen nu zelfs overdag rond,” vertelt de vereniging.

De grote vraag blijft natuurlijk: hoe raak je van deze plaag af? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode ontdekt en heeft tot nu toe nog geen enkele slak meer gezien.

De reden hiervoor blijkt te liggen bij haar benadering van tuinieren. Greutink past namelijk permacultuur toe, wat inhoudt dat de grond niet wordt omgespit en met rust gelaten wordt.

In onomgewoelde grond leven insecten die slakken en hun eitjes opeten, waardoor het aantal slakken aanzienlijk vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

Ook heeft Vera een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die bijdragen aan het beheersen van de populatie slakken.

Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel, wat verrassend genoeg geen hoge kosten met zich meebrengt.

“Naarmate je deze tuiniermethode langer toepast, zul je merken dat het aantal slakken afneemt,” aldus Greutink, hoewel deze verandering niet onmiddellijk merkbaar is.


“Na verloop van tijd verbetert de situatie. Het draait niet om het verwijderen van slakken, maar om het bereiken van balans.”


Door het toepassen van deze methoden, kunt u uw tuin vrij houden van naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige omgeving voor uw planten en dieren creëren.


1. Ophouden met deze handeling kan het probleem oplossen.
2. Eigenlijk maken wij de omgeving aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. Deze aanpak is zowel eenvoudig als goedkoop.
4. Hierdoor kunt u de grote hoeveelheid slakken verminderen.
5. Ik ben van plan deze methode direct toe te passen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven