Heb jij ’s nachts vaak moeten naar het toilet als vrouw? Dit zou de reden kunnen zijn!

blaasjpg

Er is een aandoening genaamd het blaaspijnsyndroom, dat vaak verward wordt met een blaasontsteking vanwege overlappende symptomen.

In tegenspraak tot een blaasontsteking, wordt het blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en reageert het niet op antibiotica.

Dit syndroom wordt gekenmerkt door ontsteking van de blaaswand en het kan diverse oorzaken hebben, inclusief virale infecties, chirurgische ingrepen, allergische reacties of problemen met het immuunsysteem.

Stress is weliswaar niet direct de oorzaak van dit syndroom, maar het kan de symptomen wel verergeren.

Opmerkelijk is dat hormonale veranderingen, zoals een daling van het oestrogeengehalte tijdens de menopauze, een rol kunnen spelen.

Deze verschuivingen kunnen het slijmvlies van de urinewegen dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en het risico op een blaasontsteking toeneemt.

In het leven van vrouwen boven de 65 jaar ervaart ongeveer 20% regelmatig blaasontstekingen, en deze hormonale verschuivingen kunnen een rol spelen bij het beginnen of verergeren van blaaspijnsyndroom.

De signalen van blaaspijnsyndroom variëren en kunnen aanzienlijke moeilijkheden veroorzaken in het dagelijks bestaan.

Een aantal vaak voorkomende verschijnselen zijn: een frequente aandrang om te plassen, ook in de nacht, pijn in de onderbuik die uitstraalt naar de rug, liezen en zijkanten, en ongemak rond de vagina.

Deze ongemakken kunnen erger worden voor de menstruatie en nemen gewoonlijk toe naarmate de blaas voller wordt, ook al brengt urineren tijdelijk verlichting.

De behandelmogelijkheden variëren en zijn afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt. Voorbeelden van opties zijn medicijnen zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, blaaswandstretching, en bij menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan plaatselijke oestrogeentoepassing soms verlichting bieden.

Om de ongemakken van blaaspijnsyndroom te minimaliseren, wordt geadviseerd

Om bepaalde irriterende stoffen te vermijden.


Als voorbeeld van dergelijke irriterende stoffen, denk aan scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.


Deze inzichten dragen bij aan een beter begrip van blaaspijnsyndroom en de beschikbare behandelingen, evenals de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen onder controle te houden.


Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven