Vanavond is er een unieke kans om het noorderlicht te zien in bepaalde delen van Nederland!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Deze avond is er een unieke kans om het noorderlicht te aanschouwen in bepaalde regio’s van ons land. Dit verbazingwekkende natuurfenomeen was dit weekend buitengewoon goed zichtbaar en vanavond is de laatste gelegenheid om het te bewonderen.

Volgens lokale bronnen was het twintig jaar geleden voor het laatst zo helder zichtbaar. Op sociale media circuleerden prachtige foto’s van een lucht die prachtig verlicht was met tinten groen, roze, paars, blauw en geel.

Dit is een zeldzame gebeurtenis, aangezien het noorderlicht meestal alleen te zien is in verre noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor degenen die de afgelopen nachten andere plannen hadden, is er nog één kans om vanavond dit prachtige lichtspel te bewonderen.

Floris Lafeber,

Volgens Lafeber, een meteoroloog bij Weeronline, zal het spektakel van vanavond niet zo intens zijn als de voorgaande dagen, omdat “de piek echt wel geweest is, na vannacht is het zo goed als voorbij,” licht hij toe.

Om de beste ervaring te hebben, raadt Lafeber aan om richting de kust of het Waddengebied te trekken, waar het verschijnsel waarschijnlijk het meest spectaculair zal zijn. Het is van belang dat de lucht helder is en er minimale lichtvervuiling is.

De uitzonderlijke zichtbaarheid van het noorderlicht de afgelopen dagen is te danken aan de sterkste zonnestorm in meer dan twintig jaar, gecombineerd met heldere, donkere nachten, wat ideale omstandigheden zijn voor dit natuurlijke spektakel.

Hoewel het noorderlicht een paar dagen van tevoren voorspelbaar is, benadrukt Lafeber dat een weergave zoals recent gezien waarschijnlijk niet snel weer zal voorkomen.

“Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat wordt het waarschijnlijk niet snel meer,” concludeert de meteoroloog.

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven