Rayan snapt niet waarom Nederlanders dit eten lekker vinden: ‘Het lijkt niet af’

tsjpg

Rayan, 43 jaar oud, stelt een vraag die bij veel Nederlanders een glimlach of een frons oproept: “Waarom houden Nederlanders zo van stamppot? Ik snap het niet; voor mij smaakt het nergens naar.”

Rayan groeide op in een multiculturele buurt en raakte vertrouwd met de rijke, gevarieerde smaken van wereldgerechten.

Hoewel hij al jarenlang Nederland zijn thuis noemt, blijft hij verbaasd over de liefde voor dit eenvoudige gerecht.

Voor hem is stamppot niet meer dan aardappelpuree gemengd met wat groenten en een stukje worst. “Ik respecteer de Nederlandse cultuur enorm, maar stamppot begrijp ik gewoon niet,” zegt hij met een lach.

Rayan deelt zijn verwondering regelmatig met vrienden. Voor hem voelt stamppot smaakloos en mist het de complexiteit van de gerechten waarmee hij is opgegroeid.

“Als ik stamppot eet, lijkt het alsof het nog niet af is,” legt hij uit. Voor Rayan draait eten om intense, gelaagde smaken, en stamppot is voor hem gewoon te eenvoudig.

Zijn mening roept vaak verbaasde reacties op bij zijn Nederlandse kennissen. “Ze kijken me soms echt verrast aan,” lacht hij.

“Voor hen is stamppot een echt comfortfood, vol nostalgie. Ze vertellen over koude winteravonden waarop ze als kind bij hun moeder aan tafel schoven voor een warme maaltijd.”

Hij begrijpt dat stamppot voor veel Nederlanders een emotionele betekenis heeft, maar het verklaart voor hem nog steeds niet waarom het zo geliefd is.

“Mijn vrienden zeggen dat de eenvoud juist de charme is, met aardappelen, groenten en vlees als pure smaken. Maar ik ben gewend aan meer kruiden en specerijen. Zonder dat voelt het niet compleet voor mij.”

Op aandringen van zijn vrienden probeert Rayan het gerecht op zijn manier te ‘pimpen’. “Ik heb het geprobeerd met extra knoflook en een beetje komijn, maar ik vond het nog steeds te simpel,” lacht hij.

Voor veel Nederlanders vertegenwoordigt stamppot echter meer dan een gerecht; het is een stukje cultuur, een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

“Het gaat niet alleen om het eten, maar om de herinneringen die erbij horen,” vertelde zijn buurman Jan hem ooit.

Jan beschreef hoe hij als kind op koude winterdagen thuiskwam en de geur van boerenkool met rookworst door de keuken rook. “Stamppot staat voor mij voor warmte, familie en gezelligheid,” aldus Jan.

Rayan geeft toe dat hij op een andere manier naar eten kijkt. “In mijn cultuur is eten niet alleen noodzakelijk, het is een kunst,” zegt hij.

“Een goed gerecht moet rijk aan smaak zijn en je verrassen met lagen en combinaties.” Hij vertelt hoe zijn smaak sterk is gevormd door een mix van Mediterrane en Oosterse kruiden, iets wat hij mist in de Nederlandse keuken.

“Eten gaat bij ons om genieten van die complexe smaken. Die diepgang mis ik gewoon bij stamppot,” merkt hij op.

Toch waardeert hij één ding aan het gerecht: de eenvoud. “Als ik geen zin heb om uitgebreid te koken, begrijp ik wel waarom een simpel gerecht soms fijn is,” geeft hij toe.

Hij maakt zelfs af en toe zijn eigen versie van stamppot, met een eigen twist. “Ik voeg dan chili, komijn en wat verse koriander toe. Het is misschien geen traditionele stamppot meer, maar zo maak ik het toch een beetje eigen,” vertelt hij.

Hoewel hij de diepe liefde voor stamppot nooit volledig zal begrijpen, ziet Rayan nu in dat eten voor ieder een andere betekenis heeft.

“Ik respecteer de Nederlandse cultuur en waardeer wat het gerecht voor hen betekent,” zegt hij. Hij begrijpt dat stamppot niet alleen over smaak gaat, maar ook over verbondenheid en traditie.

Ondanks zijn verwondering heeft Rayan geleerd dat smaken en gewoontes veel zeggen over de herkomst en waarden van mensen.

“De smaak zal ik misschien nooit echt waarderen zoals anderen dat doen, maar ik heb wel geleerd dat eten meer is dan alleen de smaak,” besluit hij.

1. Dat wij Nederlanders dit lekker vinden, begrijpt hij gewoon niet…
2. Hij begrijpt niet waarom Nederlanders zo dol zijn op dit gerecht…
3. Hij vindt het een simpel gerecht met weinig smaak…’
4. Hij respecteert de Nederlandse keuken maar dit gerecht snapt hij gewoon niet..
5. Voor hem is dit gerecht een raadsel, waarom vinden wij dit zo lekker….

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven