Oma (82) voelt zich alleen: ‘Mijn kinderen zijn altijd druk en komen nooit op bezoek’

ov 1jpg

In een charmant huisje aan de rand van het dorp verblijft Aagje, een energieke 82-jarige vrouw. Haar grijze haren zijn altijd keurig opgestoken en haar ogen stralen nog steeds dezelfde levenslust als vroeger.


Echter, achter die schitterende ogen schuilt een diepgaand gevoel van isolatie. “Mijn kinderen hebben het erg druk, ze zien me zelden meer,” deelt Aagje met een trieste glimlach.


Met een trillende stem vertelt ze over haar kinderen. “Ik begrijp het wel, hoor. Ze hebben allemaal hun eigen leven, werk en gezinnen. Maar het doet nog steeds pijn.”


Aagje heeft drie kinderen: Karin, Mark en Lisette. Karin, de oudste, is een succesvolle advocaat in Amsterdam. Mark is werkzaam als IT-specialist en reist de wereld rond voor zijn baan.


Lisette, de jongste, heeft drie jonge kinderen en een veeleisende baan als verpleegkundige. “Vroeger hadden we zo’n sterke band,” herinnert Aagje zich.


“Karin en ik genoten samen van het bakken van koekjes. Mark hielp me in de tuin, en Lisette zat altijd op schoot en verlangde naar verhaaltjes.”

Aan die tijden denkt Aagje met weemoed terug. “Karin belt me soms, maar dat is altijd snel en kort. Mark stuurt wel eens een berichtje vanuit het buitenland.”

“Lisette komt nog het vaakst langs, maar ook zij heeft het erg druk met haar werk en de kinderen. Ze moeten naar sport, school en vriendjes,” vertelt Aagje, terwijl ze naar een foto van haar gezin op de schouw kijkt.

In haar woonkamer zorgen foto’s van vrolijke herinneringen voor troost: vakanties, verjaardagen en feestdagen. “Dit was op Karin’s dertigste verjaardag,” wijst Aagje naar een foto.

“We hadden een groot feest in de tuin. Iedereen was er, zelfs de buren. Nu is het huis zo stil.” De dagen lijken voor Aagje eindeloos te duren.

“Ik probeer mezelf bezig te houden. Ik lees veel, doe mee aan activiteiten in het buurthuis en heb een klein moestuintje. Maar toch is het anders. Het huis voelt zo stil zonder hun gelach en gesprekken.” Ze zucht diep. “Ik mis hen zo.”

Aagje heeft haar gevoelens van eenzaamheid met anderen proberen te delen. “Ik heb tegen Karin gezegd”

Altijd als ik haar mis, zegt ze dat ze zo druk is. Ik wil geen last zijn, snap je?”

“Maar soms voel ik me zo vergeten.” Met een veeg veegt Aagje een traan weg. “Ik hou van mijn kinderen, maar ik wou dat ze begrepen hoeveel hun aanwezigheid voor me betekent.”

Een zondagmiddag enkele maanden geleden vertelt ze over toen Lisette met haar kinderen op bezoek kwam.

“Het was een chaos, maar een heerlijke chaos. De kinderen renden rond in de tuin, en we hebben samen geluncht. Dat soort dagen zijn goud waard voor mij. Maar ze zijn zo zeldzaam geworden.”

Ondanks haar inspanningen om actief en betrokken te blijven, voelt Aagje zich vaak eenzaam. “Ik heb vrienden verloren de laatste jaren, dat hoort er nu eenmaal bij op mijn leeftijd. Maar het is moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten als je ouder bent.”

Ook Marjan, haar buurvrouw in dezelfde situatie, biedt Aagje steun. “We drinken elke woensdagmiddag samen koffie.”

”De gedeelde eenzaamheid tussen Marjan en mij is een steun. We begrijpen elkaar, en dat is waardevol.”

Aagje blijft optimistisch. Onlangs heeft ze besloten haar gevoelens op papier te zetten voor haar kinderen, in de hoop op begrip. “Ik wil niet klagen,” fluistert ze, “maar ik verlang ernaar dat ze mijn emoties begrijpen.”

In haar brief beschrijft ze de afwezigheid van hun gezelschap en hoe de herinneringen aan samen zijn haar dagen verlichten.

“Mijn woorden gaan over de waardevolle momenten die we deelden en hoeveel die voor mij betekenen. Mogelijk begrijpen ze dan mijn verlangen naar die verbondenheid.”

Ze sluit de deur van haar huis achter zich en loopt de tuin in, waar de bloemen prachtig bloeien. “In de tuin vind ik vrede,” glimlacht ze. “Het lijkt alsof de bloemen me gezelschap houden.”

Midden tussen de bloemen lijkt Aagje al haar zorgen te vergeten. “De eenzaamheid is zwaar,” concludeert ze, “maar zolang er hoop is, geloof ik dat mijn kinderen de weg naar huis zullen vinden.”

1. Volgens haar eigen woorden voelt ze zich soms vergeten:
2. Hoewel ze begrip toont, ervaart ze toch pijn:
3. De bezoeken van haar kinderen lijken lang geleden…
4. De dagen lijken lang te duren voor deze moeder/oma…
5. Naar haar zeggen voelt ze zich soms zo vergeten en eenzaam:

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven