Deskundigen waarschuwen: Loop niet weg van je kind!

wegl 1jpg

Ouders streven naar de beste opvoeding voor hun kinderen.

Fouten maken is menselijk. Opvoedkundigen benadrukken een veelgehoorde uitspraak die beter vermeden kan worden bij het opvoeden van kinderen.

Wanneer je als ouder besluit dat het tijd is om naar huis te gaan vanaf bijvoorbeeld de speeltuin, het zwembad of een park, zeg je: “Het is tijd om te gaan,”.

Is het herkenbaar dat jouw kind je negeert en blijft spelen? Ontdek negen tips die kunnen helpen bij het omgaan met ‘verwend gedrag’ bij kinderen.

Soms overwegen ouders om weg te lopen in deze situaties. Het kind merkt misschien dat je vertrekt, maar blijft toch spelen en houdt af en toe in de gaten of je er nog bent.

Dan zeg je: “Oké doei! Dan ga ik alleen naar huis,” en zet je een paar stappen weg. Vaak is dit het moment waarop kinderen “nee!” roepen en achter je aanrennen.

In dit geval is het belangrijk om te begrijpen dat alhoewel dit trucje werkt, dit niet de beste aanpak is volgens opvoedkundigen die met HuffPost spreken.

Deze strategie kan effectief zijn bij jonge kinderen, terwijl oudere kinderen of tieners hoogstwaarschijnlijk al weten dat hun ouder hen niet daadwerkelijk zal achterlaten.

Volgens opvoedkundige Tovah Klein begrijpen peuters en kleuters geen concept van tijd, omdat ze voornamelijk in het moment leven.

Ze begrijpen niet dat ze opgehaald moeten worden door hun broer of zus, dat er eten gekookt moet worden, of dat bedtijd eraan komt. “Hun focus ligt op wat ze op dat moment doen.”

Volgens opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant is het normaal dat een peuter soms niet luistert of tegenstribbelt.

“Het kan belangrijk zijn om te onthouden dat je peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Het willen ontdekken van onafhankelijkheid en grenzen opzoeken zijn een essentieel onderdeel van hun ontwikkeling en tonen eigenlijk gezonde groei.”

Vermoedelijk is het niet verstandig om weg te lopen, aldus Klein, omdat dit beangstigend kan zijn voor kinderen.

“Daarom rennen ze achter hun ouder aan, want geen enkel kind wil achtergelaten worden, vooral niet op die leeftijd,” legt Klein uit.

Indien je het idee geeft dat je vertrekt zonder je kind, kan dit overkomen alsof je bereid bent om het kind in de steek te laten bij ongehoorzaamheid.

“Op de lange termijn kan dit aanpak onwenselijke consequenties hebben,” waarschuwen Margolin en Gallant. Het is cruciaal voor de band tussen ouder en kind dat een ouder altijd onvoorwaardelijk aanwezig is en zorg draagt voor het kind.

Volgens Klein kan de wegloop-methode het vertrouwen schaden. Kinderen groeien op tot zelfverzekerde en veerkrachtige individuen wanneer ze weten dat ze altijd op hun ouders kunnen rekenen.

Zelfs in moeilijke tijden. “Door te dreigen met vertrek, leren we hen dat liefde en veiligheid voorwaardelijk zijn,” voegt de expert toe.


Volgens Gallant en Margolin kan dit leiden tot een lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en een patroon van gehoorzaamheid ter wille van het veiligstellen van liefde.


Bron: Metronieuws

1. Zeer herkenbaar! Hier nooit over nagedacht.
2. Deze methode is voor veel ouders bekend.
3. De gevolgen hiervan waren mij niet eerder duidelijk.
4. Een overweging waard!
5. Als ik dit eerder had geweten, had ik deze methode anders benaderd…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven