Hoge prijsverhoging voor parkeervergunningen

par 1jpg

In diverse Nederlandse gemeenten stijgen de kosten voor parkeren gestaag, vooral voor bewoners die bij hun huis een parkeervergunning nodig hebben.

Uit recent onderzoek van het ANP blijkt dat de prijzen van parkeervergunningen in zes van de tien steden met vergunningsgebieden sinds 2021 zijn gestegen.

Van de 342 onderzochte gemeenten vereisen momenteel 147 minstens één zone waar een parkeervergunning nodig is, met verschillende prijsstijgingen.

Met name in Heerenveen is de prijs voor parkeren aanzienlijk gestegen. In het centrum van deze Friese stad zijn de kosten voor een parkeervergunning voor bewoners gestegen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, waarmee de prijs meer dan verdubbeld is.

De gemeente rechtvaardigt deze verhoging door aan te geven dat er voorgaande jaren geen prijsverhogingen waren doorgevoerd en dat er nu is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.


In verschillende gemeenten in Nederland zijn de parkeertarieven aanzienlijk gestegen, waaronder Nijkerk met bijna 72%, Lochem met 55%, Rijswijk met iets meer dan 52%, Den Haag met bijna 45% en Gouda met ruim 44%.


De hoogste parkeervergunningkosten in Nederland vinden we in Amsterdam, waar bewoners binnen de Singel dit jaar €630 betalen, een 11% stijging vergeleken met €568 in 2021.


Op de voet gevolgd door Utrecht met €615, en Groningen en Den Bosch waar centrumbewoners respectievelijk €370 en €368 moeten betalen voor hun parkeervergunning.


In veel Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dicht…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven