Wie is de beoogde premier van Geert Wilders?

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

Het leiderschap over Nederland als premier is momenteel een veelbesproken onderwerp. De exacte uitkomst blijft vooralsnog onbekend en blijft een raadsel.

Geert Wilders, de politicus van de grootste partij na de verkiezingen, heeft reeds contact opgenomen met een mogelijke kandidaat voor de functie van premier. Deze ontwikkeling zal naar verwachting uiterlijk op 15 mei worden besproken volgens de informateurs.

VVD-leider Dilan Yesilgöz benadrukte het belang van de positie bij haar aankomst in de Tweede Kamer: “De premier is niet alleen het gezicht van ons land, maar ook een cruciale figuur binnen ons bestuur.”

Het benoemen van de nieuwe premier is een cruciale stap in het formatieproces, zo vinden zowel Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Echter, BBB-leider Caroline van der Plas heeft een andere visie; zij is van mening dat de focus van de formatie eerst moet liggen op het bereiken van.

Na het bereiken van een akkoord, zou de discussie over de mogelijke kandidaten moeten volgen.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Recentelijk heeft Wilders verklaard dat hij al iemand op het oog heeft voor de positie van premier en dat hij deze kandidaat reeds heeft benaderd.


Hij benadrukte dat het onprofessioneel zou zijn als hij dit nog niet gedaan zou hebben en beschreef het als “raar” als hij nog geen gesprek met deze persoon zou hebben gevoerd.


De identiteit van de beoogde kandidaat houdt hij momenteel geheim en ook de andere partijen in de formatie zijn nog niet geïnformeerd.


In Nederland, waar de premier niet direct verkozen wordt, is het gangbaar dat de leider van de grootste partij premier wordt.

Na de verkiezingen werd al snel duidelijk wie de rol van premier zou innemen. Echter, Wilders stuitte op weerstand tegen zijn potentiële premierschap.

Yesilgöz heeft aangegeven dat ze niet onder premier Wilders wil dienen, met als argument dat de premier verbindend moet zijn en Nederland internationaal moet vertegenwoordigen. Dit is iets waarvan zij vindt dat Wilders niet toe in staat is.

Omtzigt heeft verklaard dat de ideologische afstand tussen zijn partij NSC en de PVV te groot is voor een kabinet onder leiding van Wilders. Aan de andere kant heeft Van der Plas geen bezwaren geuit.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Deze kwesties hebben geleid tot de beslissing van de vier partijleiders om gedurende de komende kabinetsperiode in de Tweede Kamer te blijven zitten.

Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven