Hier moet je betalen voor afval op straat.

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

In Nederland blijft het probleem van zwerfafval bestaan, en ook in Enschede is dit merkbaar. De straten liggen vaak bezaaid met diverse soorten afval.

VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan wil hier verandering in brengen door strengere maatregelen: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”

Tijdens een verblijf in Singapore raakte Jajan onder de indruk van de netheid van de stad. “Toen besefte ik: het is eigenlijk niet normaal dat de fietspaden hier in Nederland bezaaid zijn met kauwgom.”

Volgens Jajan tonen studies aan dat mensen hun afval op straat gooien omdat er al vuilnis ligt of omdat ze anderen hetzelfde gedrag zien vertonen.

“Met z’n allen moeten we er dus voor zorgen dat de straten schoon blijven, zodat verdere vervuiling wordt voorkomen.”

Op de maandagavond werd een motie ingediend door het lid van de raad, welke werd aangenomen. “De wethouder zal nu naar het Rijk stappen voor het aanvragen van de tijdelijke pilot.” Het is nog onbekend wanneer deze van kracht zal worden.

“Een logische startdatum zou 1 januari 2025 zijn. Tot die tijd zal de boete in ieder geval worden verhoogd naar het wettelijke maximum van 160 euro en zal er strenger worden gehandhaafd.”

Jajan begrijpt dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is. “Maar het is van belang, omdat we mensen willen ontmoedigen. Voor degenen die dit bedrag niet kunnen betalen, dreigt een taakstraf.”

“Maar dat is natuurlijk niet ons doel; wij willen niet zo veel mogelijk boetes uitdelen, maar hiermee juist voorkomen dat mensen hun afval laten slingeren.”

Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven