Hogere rente op hypotheek: Wat betekent dit voor mensen die een huis willen kopen of bezitten?

hyp 1jpg

Recente stijgingen van de hypotheekrentes door Nederlandse banken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO hebben aanzienlijke gevolgen voor de huizenmarkt.

Deze toename, ogenschijnlijk klein met een verhoging van 0,05 tot 0,10 procent, is toch de hoogste van dit jaar en beïnvloedt al potentiële en huidige huiseigenaren op significante wijze.

Woningzoekenden zien direct effect doordat ze minder kunnen lenen. Dit ontstaat doordat een groter deel van hun inkomen naar de rentekosten gaat, wat het maximale leenbedrag verlaagt en daarmee ook de keuze in beschikbare woningen beperkt.

Bijvoorbeeld, een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 kan resulteren in een maandelijkse kostenstijging van tientallen euro’s. Dit kan aspirant-kopers stimuleren om hun rente vast te zetten om toekomstige verhogingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: 'Deze jongen staat op de site van Radar!'

Deze hogere kosten kunnen resulteren in een lichte daling van huizenprijzen omdat kopers minder te besteden hebben.

Dit is nadelig voor zowel verkopers die minder ontvangen voor hun woning als kopers die relatief meer aan rente betalen.

Eigenaren met een variabele rente of die aan het einde van hun rentevaste periode zijn, kunnen geconfronteerd worden met hogere maandlasten.

Het wordt aanbevolen nu al met een hypotheekadviseur te overleggen over herfinanciering tegen een nog relatief lage rente.

Huurders kunnen indirecte effecten van de stijgende hypotheekrente ondervinden, omdat een hogere rente de doorstroming op de woningmarkt kan vertragen, wat leidt tot minder beschikbare huurwoningen en dus hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: 'Deze jongen staat op de site van Radar!'

Dit is vooral merkbaar in gebieden met reeds een grote vraag naar huurwoningen. Huurders wordt geadviseerd alert te zijn op veranderingen in huurkosten en te kijken naar mogelijkheden voor betaalbare huisvesting.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Echter, er is misschien een positieve ontwikkeling. De Europese Centrale Bank (ECB) plant om de rentetarieven vanaf juni te verlagen, wat voordelig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: 'Deze jongen staat op de site van Radar!'

Dit zou mogelijk op de langere termijn kunnen leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van de inflatie- en loonontwikkelingen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven