Deze 7 signalen van je lichaam kunnen wijzen op de menopauze.

overgangjpg

Er wordt steeds opener gesproken over de menopauze, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.

Hoe kan je herkennen dat het moment van de overgang is aangebroken? Er bestaat geen specifieke leeftijd voor dit proces, wat het lastig maakt om te bepalen wanneer het precies plaatsvindt.

De menopauze, het einde van de menstruatie, en de overgang, de periode ervoor, worden vaak door elkaar gehaald.

Gemiddeld begint de overgang ergens tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie geleidelijk afneemt.

De duur van deze fase varieert meestal van 2 tot 10 jaar. Vrouwen merken vaak rond hun 45e dat ze in de overgang zitten, zelfs als de symptomen nog mild zijn.

Als je twijfelt over symptomen, is het verstandig regelmatig een arts te raadplegen. Vraag je arts om een vragenlijst, bekend als de ‘green scale’, om een duidelijker beeld te krijgen van wat je doormaakt.

Altijd is het belangrijk om te laten controleren of ernstige bloedingen door een arts kunnen worden veroorzaakt, wegens mogelijke andere medische problemen.

De overgang kan zich aankondigen met deze zeven herkenbare signalen: Opvliegers: Kenmerkend door plotselinge warmte, rode huid en zweet, die vaak ontstaan door stress of alcohol.

Nachtzweten: Deze nachtelijke warmte-aanvallen kunnen je nachtrust verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoofdpijn: Hoewel minder bekend, is hoofdpijn vaak een voorkomend symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Onverwachte emotionele schommelingen, variërend van tranen tot irritatie, kunnen zich voordoen.

Problemen met de blaas: Verminderde bekkenbodemspierspanning kan resulteren in frequente blaasontstekingen en incontinentie.


Signaal van verandering: Onregelmatige, frequente of hevige menstruaties zijn een voorkomend teken. Lagere libido.


De overgang is een uitdagende periode die vraagt om zorg voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen zijn van essentieel belang.


Zorg ervoor voldoende ijzerrijk voedsel te eten en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.


Als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, zijn we geïnteresseerd om dit te horen via een reactie op onze Facebookpagina.


Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven