Slecht nieuws voor bruidsparen: Kosten voor trouwen op gemeentehuis gaan omhoog

ringen 1jpg

Binnen Nederland merkt men dat het kostenplaatje voor trouwen langzaamaan duurder wordt, met name in Leeuwarden. Daar heeft de prijs voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis nu de grens van 1000 euro overschreden.

Met de meest recente toename van 7,5 procent, zullen bruidsparen nu 1043,76 euro moeten betalen, wat een recordhoogte is voor het land.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Volgens het AD, dat zich baseert op gegevens van Theperfectwedding.nl, bedragen de nationale kosten voor trouwen op de populairste trouwdag, vrijdag, gemiddeld 477 euro. Dit is een aanzienlijke stijging in vergelijking met voorgaande jaren.

Een huwelijk op andere doordeweekse dagen, van maandag tot en met donderdag, vergt gemiddeld 456 euro, wat ook meer is dan 5 procent hoger dan het voorgaande jaar.

Deze toenames gaan de inflatie te boven, en volgen op een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren gestegen ten opzichte van 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Een woordvoerder in het AD verklaarde dat de reden achter de opmerkelijke kostenstijging in Leeuwarden nog steeds onduidelijk is.


In 2019 werd de vraag over waarom trouwkosten per gemeente zo kunnen variëren aangekaart in Kamervragen aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.


Ollongren benadrukte destijds dat gemeenten de vrijheid hebben om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vastgestelde bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.


Na Leeuwarden zijn Utrecht en Pekela ook relatief duur met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die ruim boven het landelijk gemiddelde liggen.


Als je op zoek bent naar een voordeligere optie, dan zijn de kosten aanzienlijk lager in Limburg. In de gemeenten Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld betaal je respectievelijk 200 euro, 210 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Laat de variatie in prijzen zien, afhankelijk van de gemeente waar je kiest te trouwen, in Nederland.


Nog even sparen voor toekomstige bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven