Bijzondere uitslag enquête: Waarom mensen niet tot nauwelijks fooi geven in een restaurant!

fooi 1jpg

Wanneer we afrekenen in een restaurant of café krijg je vaak de optie om via het pinautomaat een fooi te geven.

Als bedankje voor de service kun je dan een percentage selecteren. Een fooitje geven blijft populair maar welk bedrag is normaal om te geven?

Het geven van fooi is niet voor iedereen vanzelfsprekend is, dat blijkt uit een enquête, waaraan 5706 mensen deelnamen.

Van de ondervraagden geeft zo’n veertig procent standaard een extraatje, dit als blijk van waardering voor het harde werk in de horeca.

“Werken in deze sector is zwaar, en de lonen zijn niet hoog,” zei iemand. Een fooitje geven iv voor deze groep een manier om hun respect en dankbaarheid te tonen.

Toch zijn er ook genoeg mensen die nooit fooi geven, zelfs niet als de service uitstekend is. Veertien procent doet dit niet omdat zij vinden dar het personeel al salaris krijgt.

De vraag is dan ook waarom er in de horeca verwacht wordt dat je fooi geeft, terwijl bijvoorbeeld kappers en zorgpersoneel dat niet krijgen.

Het geven van fooi hangt voor veel mensen sterk af van de ervaring. Het merendeel geeft alleen fooi als de service echt uitstekend was.

“Als ik goed geholpen word, geef ik graag iets extra,” vertelde een deelnemer. Is er geen sprake van vriendelijkheid en aandacht dan laten mensen de fooi achterwege.

Het bedrag van een fooi verschilt enorm, heel vaak kiezen mensen ervoor om de rekening af te ronden naar een mooi rond bedrag.

Zo’n 34 procent van de ondervraagden geeft standaard vijf tot tien procent van de rekening als fooi. Door velen wordt dit percentage gezien als een goede balans tussen waardering en budget.

Acht procent geeft tien tot vijftien procent, terwijl slechts één procent meer dan twintig procent fooi geeft.

Door de meeste mensen worden hogere bedragen als minder passend ervaren. “Fooi is een gebaar van waardering, maar het moet wel redelijk blijven,” aldus een deelnemer.

Wanneer we afrekenen in een restaurant of café krijg je vaak de optie om via het pinautomaat een fooi te…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven