Klanten van Vattenfall moeten betalen voor zonne-energie terugleveren vanaf 1 juli

zon 1jpg

Binnenkort zullen klanten van Vattenfall met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor de teruglevering van elektriciteit aan het stroomnet.


Deze nieuwe regeling treedt vanaf 1 juli in werking voor zowel klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die op die datum ingaan.


De vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, varieert afhankelijk van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die jaarlijks minder dan 500 kWh terugleveren, zullen geen kosten hebben.


Voor de hoeveelheid teruggeleverde energie tussen 500 kWh en 750 kWh zal een jaarlijkse vergoeding van 56 euro in rekening worden gebracht.


Voor hogere terugleveringen zullen de kosten verder stijgen. Diverse andere energiebedrijven, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder soortgelijke maatregelen geïmplementeerd.


Energievergelijker Energievergelijk.nl meldt dat bijna alle Nederlandse energiebedrijven nu een extra heffing opleggen aan zonnepaneelbezitters.


In reactie op de stijging van de kosten, wordt aangegeven dat de salderingsregeling verantwoordelijk is voor dit effect. Deze regeling biedt klanten met zonnepanelen de mogelijkheid om de stroom die ze terugleveren af te trekken van hun eigen verbruik.


Dit resulteert in een scenario waarbij klanten tijdens perioden met een hoge vraag en weinig aanbod een hogere vergoeding ontvangen. Meestal leveren zonnepanelen stroom terug op momenten dat er een overschot is aan goedkope elektriciteit.


De invoering van terugleverkosten door energiebedrijven volgde na een besluit van de Eerste Kamer om een voorstel tot geleidelijke afbouw van de salderingsregeling eerder dit jaar af te wijzen.


De firma Vattenfall benadrukt desondanks dat zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke investering blijven ondanks de toegenomen kosten.


Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven