Vanaf 1 juli nieuwe regels: Deze dieren mag je niet meer als huisdier hebben!

hdd 1jpg

Er staat een nieuwe wet op stapel die het bezitten van huisdieren zal reguleren, met als doel het aantal speciale en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

De ‘positieflijst’ wordt van kracht vanaf 1 juli van dit jaar, waarop slechts dertig huisdieren vermeld staan die nog toegestaan zullen zijn.

Na vijf jaar onderzoek hebben zes wetenschappers deze lijst samengesteld om een einde te maken aan de debatten over welke huisdieren geschikt zijn om in huiselijke omgevingen te worden gehouden.

Op de lijst van niet-toegestane dieren vind je onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Ook behoren chinchillas, servalkatten, hamsters, stokstaartjes en egels tot de huisdieren die niet langer gehouden mogen worden.

De dierenarts en viroloog Tineke Kramer, die heeft meegewerkt aan het samenstellen van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport goed onderbouwd is met wetenschappelijk onderzoek.

Niet alle eigenaren zijn echter blij met deze veranderingen. Een eigenaar merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets gebeurd. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”


Ondertussen uit Stichting AAP hun tevredenheid over de positieflijst, waarbij ze wijzen op het onvoorspelbare gedrag van enkele dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier onzeker is.


Hier vind je de positieflijst met alle dieren die wel als huisdier gehouden mogen worden.


1. We willen met deze lijst alle discussies beëindigen.
2. Voor deze dieren is het verboden om ze als huisdier te hebben.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor huiselijk gebruik!
4. Er zijn eigenaren die niet blij zijn met deze nieuwe regelgeving!
5. Sommigen zullen blij zijn en anderen niet…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven