Wetenschappers maken zich zorgen over zonnestorm dit weekend.

stor 1jpg

Na bijna twintig jaar bereiden ruimtewetenschappers zich voor op een krachtige zonnestorm die de aarde zal bereiken.

Deze zeldzame G4-geclassificeerde zonnestorm wordt veroorzaakt door intense uitbarstingen op het oppervlak van de zon.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat potentieel kan leiden tot verstoringen in vitale systemen zoals internet en GPS.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft meerdere krachtige uitbarstingen op de zon waargenomen en verwacht dat de resulterende plasmawolken binnen enkele dagen de aarde zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal naar verwachting omstreeks 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer informatie bekendmaken over de mogelijke impact van deze aanstormende zonnestorm.

De G4-geclassificeerde

Volgens de Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie kan een storm significante storingen veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

In januari 2005 werd de aarde getroffen door een grote zonnestorm, wat het laatste vergelijkbare incident was.

Vergelijkbare gevolgen als een G5-zonnestorm uit de negentiende eeuw, die telegraaflijnen in brand stak, kunnen in het ergste geval voorkomen.

De gevolgen van een dergelijke zonnestorm in de moderne tijd kunnen leiden tot verstoringen van internet, GPS- en radiosignalen, en stroomuitval.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” aldus Clinton Wallace, directeur van SWPC, die benadrukt dat rampzalige gevolgen niet waarschijnlijk zijn.

Desalniettemin bestaat bezorgdheid onder wetenschappers vanwege de langdurige afwezigheid van een dergelijke storm, die wordt aangedreven door een opmerkelijk grote zonnevlek op het zonsoppervlak.

Intense magnetische activiteit wordt aangegeven door een bepaald teken.


Er worden vlekken waargenomen die koeler zijn dan hun omgeving en die mogelijk zestien keer zo groot zijn als de aarde. Wetenschappers over de hele wereld houden nauwlettend in de gaten wat voor impact deze vlekken op onze planeet zullen hebben.


Dit kunnen we volgens experts verwachten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven