Zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering? Deze regeling stopt misschien!

zonnejpg

Is het nog gunstig om zonnepanelen aan te schaffen? Verschillende ontwikkelingen zorgen voor twijfel over de aantrekkelijkheid van deze investering. Van terugleverkosten tot aan mogelijke veranderingen in de salderingsregeling.

De werking van zonnepanelen is gebaseerd op het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit door middel van fotovoltaïsche cellen gemaakt van silicium.

Op het moment dat licht op deze cellen valt, ontstaat er een stroom tussen de verschillende lagen van het materiaal. Helaas rekenen steeds meer energieleveranciers extra kosten voor zonnepanelen, zoals terugleverkosten en hogere tarieven.

Vorig jaar heeft Vandebron als eerste leverancier terugleverkosten ingevoerd, gevolgd door Eneco, Essent en Vattenfall. Het wordt verwacht dat uiteindelijk alle leveranciers dit voorbeeld zullen volgen.

Door de bijkomende kosten is de terugverdientijd van zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden nu langer dan tien jaar, volgens energievergelijker Keuze.nl.

Er wordt gesproken over een langere terugverdientijd volgens Radar.

Tegenwoordig ligt deze leeftijd rond de acht jaar, terwijl dit voorheen tussen de vijf en zes jaar was.

Een mogelijke zorg is het potentiële einde van de salderingsregeling per 1 januari 2027, zoals aangegeven in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

De salderingsregeling stelt consumenten met zonnepanelen in staat om overtollig opgewekte energie op zonnige dagen te compenseren met hun verbruik op andere dagen.

Vanwege de onduidelijkheid rondom de vervangende regeling, is het onzeker welke impact dit zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Koen Kuijper, werkzaam bij energievergelijk.nl, adviseert consumenten om nog even te wachten met het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen.

“Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt,” zegt hij tegen Radar.


Kuijper spreekt zich uit over de terugverdientijd: “Als we kijken naar een scenario waarin de stroomprijzen laag zijn en de vergoeding van de leverancier beperkt is, kan de terugverdientijd oplopen tot 16 tot 19 jaar.”


1. Op deze wijze vermindert de aanschaf hiervan steeds meer zijn aantrekkelijkheid!
2. Dit doet menig twijfelende persoon nog dieper nadenken.
3. Zulke overwegingen zijn wel belangrijk om in gedachten te houden.
4. Men verwacht dat uiteindelijk alle leveranciers deze stap zullen zetten.
5. Op deze manier neemt de aantrekkelijkheid steeds verder af.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven