Zorgen over dit jaar: Meer verwaarloosde katten en honden!

dier 1jpg

Er is een zorgwekkende ontwikkeling gaande in Nederland, waarbij steeds meer honden en katten lijden als gevolg van verwaarlozing. Dit komt doordat hun eigenaren de stijgende kosten voor dierenartsenzorg niet meer kunnen betalen.


Volgens het jaarverslag van 2023 van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), dat vandaag is gepubliceerd, is het aantal gevallen van verwaarloosde katten in twee jaar tijd met 22 procent gestegen. Voor honden is deze stijging 15 procent.


In schrijnende gevallen zijn huisdieren zelfs weggehaald bij hun eigenaar. Inspecteurs hebben schokkende situaties gerapporteerd, waaronder honden zonder tanden en ernstig vermagerde pups.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Een inspecteur beschrijft: “Ik zag dat er geen tanden meer in de bek van de hond aanwezig waren. Ik voelde tevens dat de hond mager was, ik voelde de ribben en de heupbotten uitsteken.”

Dit moet je de aankomende dagen doen om oververhitting bij je huisdier te voorkomen!

Een ander schrijnend geval betreft honden die vanwege verwaarlozing luiers dragen: “Op dat moment zag ik verschillende honden, die allemaal een luier droegen, sommige in combinatie met een romper. Ook in deze kamer rook ik een enorme stank van ammoniak.”


Vorig jaar zijn er in totaal 1371 huisdieren in bewaring genomen en naar een veilige plek gebracht, zoals aangegeven in inspectierapporten en cijfers van RTL Nieuws bij de overheidsdienst RVO.


Samen zorgen de RVO en de Landelijke Inspectiedienst ervoor dat eigenaren zich aan de wet houden, waarbij een schoon hok en medische behandelingsmogelijkheden voor zieke dieren cruciaal zijn.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde nadert

Het aantal meldingen van verwaarloosde honden is in 2023 gestegen naar 2760, in vergelijking met 2403 twee jaar eerder. Voor katten steeg dit aantal naar 1957, terwijl het twee jaar geleden 1638 keer was.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde nadert

Hoofd van de inspectiedienst, Marc Jacobs, wijst op een verandering waarbij konijnen en knaagdieren verschuiven naar honden en katten die verwaarloosd worden door eigenaren die niet meer kunnen zorgen voor de benodigde zorg.


Inspecteurs benadrukken dat velen tijdens de coronacrisis impulsief een huisdier hebben aangeschaft, zonder echt na te denken over de langetermijnverzorging.


Een woordvoerder van de RVO wijst erop dat mensen openstaande rekeningen bij de dierenarts hebben en hun dieren niet kunnen laten behandelen totdat deze zijn betaald.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

“In de handhaving worden ook dieren aangetroffen die ernstig lijden aan gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden als ze op tijd naar een dierenarts waren gegaan.”

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen
dierenarts

1. Volgens inspecteurs wordt de stijging veroorzaakt door verschillende factoren.
2. Het aantal mensen dat de kosten van een dierenarts niet kan dragen, neemt toe.
3. Het verslag heeft een behoorlijk alarmerende toon.
4. De cijfers kunnen behoorlijk schokkend zijn!
5. Dit verslag raakt mijn hart, zo hartverscheurend.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven